Ital řekl, kterou chybu dělají Češi při přípravě pizzy. Taková banalita
adbz.cz » Hobby » Domácí pizza jako z italské restaurace: Pečení na kameni úplně změní chuť, ale musí se řádně čistit

Domácí pizza jako z italské restaurace: Pečení na kameni úplně změní chuť, ale musí se řádně čistit

Na kameni, který je přímo určený na pečení pizzy, upečete domácí pizzu jako rodilý Ital. I ten však potřebuje svoji pravidelnou údržbu.

domaci pizza trouba
Zdroj fotografie: iStock

Pečení domácí pizzy je kulinářskou výzvou, ale když se dílo podaří, výsledek většinou stojí za to. Důležitý je nejen správný recept na pizzu, ale také vhodná technika na její pečení. Bezkonkurenčně nejlepší je využití kamene vhodného právě na pečení pizzy. Domácí pizza pak dostane ten pravý italský nádech a přenese vás v myšlenkách až na slunnou dovolenou. 

Pizza pečená na kameni je chuťově mnohem lepší 

Kámen na pizzu je skvělá věc, ovšem pro jeho správnou funkci je opravdu důležitá maximální čistota. Pokud se na něm vyskytují i jen drobné nečistoty, pizza se může jednoduše připálit, což by s největší pravděpodobností nikdo neocenil. Dobrým tipem, jak se vyvarovat nutného čištění kamene na pizzu, je jednoduše na něj položit pečicí papír. Připáleniny na něm nebudou ulpívat a vám tak odpadne dodatečné mytí.  

Při mytí kamene na pizzu ovšem musíte dát dobrý pozor, aby byl kámen správně vychlazen. Rozpálený, nebo i jen horký kámen by v kontaktu s chladnější vodou mohl prasknout. V tom lepším případě by přestal správně vést teplo a stal by se nefunkčním, v tom horším byste se o prasklý kámen na pizzu mohli jednoduše zranit.  

domaci pizza
Zdroj fotografie: Pexels

Správný kámen na pizzu by se měl mýt opravdu pravidelně. Prodloužíte tak jeho životnost a vaše domácí pizza bude opravdu fenomenální, když si dáte pozor na některé chyby, kterých se lidé neznalých věci při mytí kamene dopouštějí. Rozhodně nespěchejte a počkejte, až vychladne. Může to trvat sice až celou hodinu, ale v nevyužitém čase si můžete umýt troubu nebo jen odpočívat po dobrém obědě.  

Plastová špachtle je lepší než ta dřevěná 

Pomocí tuhé plastové špachtle z kamene seškrábněte zbytky těsta, sýru a omáček. Lepší je opravdu používat špachtli plastovou, dřevěná by se mohla velmi snadno zlomit. Poté namočte houbičku do teplé vody a celý kámen s ní otřete. Stačí použít jen minimum vody, které nakonec z kamene do sucha otřete suchým hadrem.  

Za žádných okolností na čištění kamene na pizzu nepoužívejte zbytečnou chemii. Mohla by se dostat opravdu hluboko do materiálu a na vaší pizze pak zanechávat pachuť mýdla. Na odolné nečistoty raději použijte roztok vody s jedlou sodou. Obě ingredience smíchejte v poměru jedna ku jedné a pomocí zubního kartáčku pastu naneste na nejzanesenější místa. Nechte ji 5–10 minut působit a nakonec ji navlhčenou houbou setřete. Kartáčkem na kámen příliš netlačte, aby nedošlo k jeho poškození. A je to, kámen je připraven na další várku lahodné domácí pizzy.