Jak nejlépe zachránit úrodu na zimu? Pozor – sušení i zmrazení mají svá úskalí, kterých je potřeba se vyvarovat
Nejpopulárnějšími metodami, jak uchovat ovoce a zeleninu na zimu, jsou v tuzemsku sušení nebo zmrazení. Buďte obezřetní, pro každý druh výpěstku se vždy nemusí hodit.
Obsah
Dopřát si výpěstky ze zahrady i během zimy není žádný problém. Existuje několik způsobů, jak můžete ovoce i zeleninu uchovat. Pravděpodobně nejrozšířenější je sušení a zmrazení. Obě metody mají své klady i zápory a nehodí se pro všechny druhy ovoce nebo zeleniny. Pokud přelom léta a podzimu přinesl bohatou úrodu, kterou nestihnete zkonzumovat, jistě vás bude zajímat, jak ji můžete uchovat, aby si zachovala chuť i vitamíny.
Usušit lze téměř cokoliv
Nejjednodušším způsobem, jak úrodu uchovat, je sušení v teplé a suché místnosti, v troubě nebo na slunci. O trochu sofistikovanějším způsobem je pak využití sušičky. V zelenině i ovoci se zachová 60 až 80 procent živin. Předtím, než je začnete sušit, je dobré je omýt, očistit a odstranit z povrchu přebytečnou vlhkost. Takovým způsobem lze zpracovat lilek, cuketu, rajčata, hrášek, papriky, kukuřici, mrkev, cibuli nebo jablka, meruňky, bylinky či houby.
Vyjma toho, že si sušená úroda zachová většinu živin, můžete ji takto déle uchovávat. Okamžitě se hodí ke konzumaci, můžete ji rozdrtit na kořenící prášek, a navíc sušením zmenší svůj objem, takže se lépe skladuje. Nevýhodou je, že schne dlouho, když není hezké počasí nebo nemáte sušičku. Vlhkost a chlad prospívá šíření plísně, některé plody změní svou chuť a ovoce je v tomto stavu pětkrát kaloričtější, než čerstvé (přepočteno na váhu).
Zmražené ovoce a zelenina si zachová živiny
V mrazáku se dají uchovávat téměř všechny plody, aniž by ztratily svou chuť. Před zmrazením je třeba potraviny umýt, očistit a osušit. Je dobré je nakrájet, ale není to nezbytné. Nádoby nebo sáčky musí být čisté a nepoškozené. Je dobré zeleninu nebo ovoce uložit v menších dávkách, protože jakmile je jednou z mrazáku vytáhnete, už by se neměly znovu zmrazit. Takto uchovanou úrodu nerozmrazujte na přímém slunci ani v mikrovlnné troubě.
Pozitivní na této metodě je, že plody téměř nezmění svůj vzhled, zachovají si skoro všechny živiny a z 90 % i chuť. Lze je takto skladovat zhruba rok. Mráz zabije bakterie a ovoce má stejnou kalorickou hodnotu jako čerstvé. Nevýhodou je, že zabírá v mrazáku hodně místa, že musíte dlouho čekat, než rozmrzne a rozmražené už nelze znovu zmrazit. Metoda není vhodná pro okurky, rajčata, cukety nebo jablka. Obsahují hodně vody a po rozmrazení ztrácejí chuť, vůni i tvar.
Vakuum podstatně prodlouží trvanlivost
Trvanlivost sušených i mražených plodů můžete prodloužit, když je uložíte do vakuového sáčku. Můžete si pořídit vakuovou baličku potravin, díky které se trvanlivost čerstvé úrody prodlouží o měsíc, zmražené o dva roky a usušené prakticky na neurčito. Pokud se vám do koupě nechce, protože ji moc nevyužijete, zvažte alespoň sáček se zipem, z něhož poměrně snadno vytlačíte co nejvíce vzduchu.