Prskání oleje není problém, když se pánev položí na dvířka od myčky. Také se mu dá předejít osušením surovin ještě před smažením
Před smažením je nutné nalít olej do pánve. Jenomže právě v tuto chvíli se objeví problém, protože se jen málokdo trefí. Olej začne prskat a nepříjemně vonět.
Obsah
Smažená jídla patří k nejoblíbenějším, jenomže jejich přípravě se hospodyňky spíše vyhýbají. Není divu. Při nalévání tuku do pánve dochází k nepříjemné obtíži, kterou lze definovat jako stříkající olej. Je úplně jedno, zda lijete olej do pánve z lahve, nebo ho aplikujete postřikovačem. Je těžké se tomu vyhnout a už při smažení myslíte na to, jak potom budete drhnout sporák.
Vyzkoušejte fígl s myčkou na nádobí
Naštěstí existuje vychytávka, kterou si okamžitě zamilujete. Postačí, když pánev položíte na dvířka myčky na nádobí. Olej sice bude všude možně, ale to je vlastně ve výsledku jedno. Myčka na nádobí si s mastnými skvrnami hravě poradí, protože se v ní dokonale umyjí i extra zanesené pánve a pekáče. Tento trik vám ušetří spoustu času při čištění varné desky a kachliček kolem ní.
Proč olej na pánvi prská
Většina hospodyněk při smažení jídla šílí, protože olej z pánve prská na všechny strany. Možná si říkáte, proč tomu tak je. Odpověď je jednoduchá. Na vině je voda obsažená v samotném oleji i surovinách. I sebemenší kapka vody způsobí prsknutí, které vás může popálit. Před smažením tedy dbejte na to, aby se do pánve s rozpáleným tukem dostalo co nejméně vody. A nezáleží na tom, zda budete smažit cibulku, či steak.
Omezte stříkání oleje už před smažením
Když už jste se dozvěděli, že za stříkající olej může voda, učiňte následující krok. Suroviny pečlivě osušte, čímž je zbavíte aspoň částečně nadbytku vody. Určitě jste někdy sledovali pořad o vaření a viděli tam šéfkuchaře, jak si maso před smažením vysušuje kuchyňskou papírovou utěrkou. Osvojte si tento návyk a zbavíte se zbytečné vody. Chystáte-li se smažit naložené maso, postupujte obdobně. Omáčku, v níž se marinovalo, nechte okapat, nebo ji stáhněte z masa po okraji mísy.