Šéfkuchař oblíbené pražské restaurace prozradil, jak připravit fenomenální kuřecí prsa. Kouzlo je v použití mléka
Pokud chcete konečně dosáhnout toho, aby vaše kuřecí prsa nedosahovala jen konzistence podrážek od bot, pak jste na správném místě. Zde je jedinečný postup.
Obsah
Panuje přesvědčení, že kuchaři naprosto milují kuřecí prsa. Jsou pro ně totiž stejně jako pro malíře prázdným plátnem, ze kterého se dá vytvořit naprosto cokoli. Jestli si je však budete chtít připravit doma, nejspíš nebudou tak šťavnatá a křehká jako při návštěvě restaurace. Při dodržení následujících tipů pro vás budou suchá prsa už jen matnou vzpomínkou z minulosti.
Kouzlo je v kuřecí kůži, seznamte se
Kůže na mase je jedním z nositelů chuti, stejně tak i ochrannou vrstvou před vysušením masa. I když se kůži nakonec sníst nechystáte, nechte ji na něm během vaření či jakékoli další přípravy. Později nám za to jen poděkujete. A upřímně, nejspíš krásně křupavé kůži nakonec neodoláte.
Dostatek soli pro dochucení
Dalším velmi podstatným faktorem je správné koření. Potřete kuřecí prsa olivovým olejem, následně bohatě posypte solí a pepřem. U prvního kroku není třeba být tolik štědří jako například u přípravy steaku. Nicméně se nebojte trochu přidat. Profesionálové také radí nechat před vařením kuřecí prsa v suché a slané marinádě.
Kombinace česneku a mléka
Poměrně zajímavou formou přípravy je namočit kuřecí prsa přes noc do mléka s česnekem a nechat je takto v lednici. Nejen, že u masa nedojde k vysušení, bude navíc úžasně lahodné a česnek jeho chuti rozhodně neuškodí.
Na pánvi otáčejte maso jen jednou
Jakmile budete připraveni na vaření, dejte na těžkou pánev 1–2 lžíce olivového oleje. Ideální je litinová, nicméně postačí i solidní z nerezu. Jakmile dosáhne potřebné teploty, vložte do ní maso kůží dolů. Nechte maso opékat asi 10 minut a pak stejně dlouho z druhé strany. Průběžně během pečení kontrolujte dostatečnou teplotu, případně ji upravte. Ale pozor, jen velmi lehce, aby se vám večeře nakonec nepřipálila. Pokud jste všechno provedli správně, budou všechna prsa krásně hnědá a křupavá.
Pět minut nutného odpočinku
Častým omylem je snaha o okamžité servírování či další úpravy, buďte však v tomto případě trpěliví. Jakmile totiž kuřecí prsa okamžitě začnete krájet, můžete se jistojistě rozloučit prakticky s veškerou šťávou uvnitř. A bez ní toto maso okamžitě vyschne, což je přesně to, čemu jste se od začátku snažili tak urputně vyhnout. Nechte tedy maso pět minut po vyjmutí z pánve odpočinout a určitě nám dáte za pravdu, že se ta chvilka vyplatila.
Příprava s nádivkou a původ masa
Celkovému vysušení se lze vyhnout také upečením kuřete s nádivkou. Ta je spolehlivou pojistkou a současně můžete maso péct i delší dobu. Nádivka záleží na vás, velmi dobré jsou bylinky, muškátový oříšek, citronová kůra či další recepty. Ještě jemnější nádivku získáte při použití jemně tuhého sněhu z bílků, který do ní opatrně vmícháte.
Dejte si také pozor na to, odkud maso máte. Balíčky ze supermarketu jsou často plné vody a soli. Výborné je prověřené maso od řezníka, kde si navíc můžete vybraný kousek pečlivě prohlédnout.