Šéfkuchařský trik Gordona Ramseyho na dokonale připravená pošírovaná vejce. Svou chutí vás dostanou do michellinského nebe
Příprava sázených vajec může být někdy trošku oříšek, ale podle návodu od Gordona Ramseyho to zvládne každý a bude si moci pochutnávat každý den.
Obsah
Vajíčka se dají upravit na mnoho různých způsobů. Jsou ideálním jídlem například na snídani nebo se hodí i jako příloha k obědu nebo i do sendviče na svačinu. Vajíčka mají vysoký obsah bílkovin, které jsou důležité pro tvorbu a regeneraci tkání. Recept na toust s pošírovaným vajíčkem podle Grodona Ramseyho se skvěle hodí třeba i ke svačině do práce a podle jednoduchého návodu zvládnete sázená vejce i vy.
5 kroků pro přípravu sázených vajec
Budete potřebovat vajíčka, sůl a vinný ocet, dále také větší hrnec s vodou, metličku a malé misky, aby se vám vajíčko lépe dávalo do hrnce. Použijte vždy ta nejčerstvější vajíčka, neměla by být starší než pár dnů. Bílek u starších vajec zvodnatí a žloutek bude mdlý. Vařte na mírnou teplotu, při vyšší teplotě by se vajíčko rozpadlo. Vinný ocet vyrovnává pH a pomůže udržet tvar vajíčka.
1. krok
Nalijte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody přidejte vinný ocet a sůl.
2. krok
Míchejte vodu, dokud se nevytvoří vír.
3. krok
Do malé mističky si rozklepněte vajíčko. Poté ho opatrně vyklopte do vody a snižte teplotu varu. Podle velikosti hrnce můžete dát vařit i více vajec najednou.
4. krok
Takto vařte alespoň 2 minuty. Předtím než vajíčka vyjmete z vody zkontrolujte, zda jsou dostatečně pevná. Vyjměte je pomocí děravé lžíce, ale pokud nebudou dostatečně pevná, vložte je zpět do vody ještě na 10 sekund.
5. krok
Pošírovaná vajíčka dejte okapat na papírovou utěrku a nechte odtéct přebytečnou vodu. Osolte je, opepřete a ihned podávejte.
Recept na toust s pošírovaným vajíčkem
Skvělý toust, který si můžete připravit například na snídani nebo k odpolední svačině. Budete potřebovat slaninu, houby, máslo a toustový chléb. Nakrájejte slaninu na kostičky a dejte na rozpálenou pánev, opečte a přidejte houby. Nechte dusit alespoň 5 minut, aby houby změkly. Nakonec přidejte lžíci másla a vařte ještě 1–2 minuty.
Směs dejte bokem na talíř, nejlépe na papírovou utěrku a nechte okapat přebytečný tuk. Na pánvi se zbylým tukem si opečte toustový chléb. Na opečený toust dejte houbovou směs a pošírované vajíčko a podávejte ještě za tepla.