Naostření nožů bez brousku za pomoci obyčejného hrníčku - adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Naostření nožů bez brousku za pomoci obyčejného hrníčku

Naostření nožů bez brousku za pomoci obyčejného hrníčku

Aby šlo vaření pěkně od ruky, musí mít kuchař pěkně ostrý nůž. Bez něj to zkrátka nejde. Pokud není brousek k nalezení, použijte třeba hrnek. Ten skvěle poslouží a vám půjde krájení mnohem lépe.

knife 1383834 1280
Zdroj fotografie: Pixabay.com

Nůž je nepostradatelný pomocník v kuchyni. Krájíte s ním zeleninu, tuhé maso, drtíte česnek, otevíráte pytlíky těstovin, propichujete krabici mléka, sekáte oříšky apod. Na každý druh potravin sice existuje zvláštní nůž, snad každý má však v kuchyni univerzální, který používá téměř na vše. Dojde-li k otupení ostří, lze jej obnovit i bez použití brousku.

Ostrý nůž je základ dobrého jídla

Jenže aby byl účinný, musí být správně nabroušen. Není nic horšího než tupý nůž. To je skutečné zlo v kuchyni. Zelenina, třeba takové rajče, je pak místo nakrájení nesekaná. Všechna šťáva je pryč a kousky jsou velmi nevzhledné. A nutno podotknout, že krájení tupým nožem je nebezpečné. V případě nehody nepůjde o čistý řez, ale potrhané maso. 

vegetables 573958 1280
Zdroj fotografie: Pixabay
Nůž a zelenina

S nožem se dá krájet prakticky cokoliv. Musíte mít jen správný typ a ostrou čepel. Jenže co dělat, když po ruce zrovna není žádný brousek, ale vy nutně potřebujete nakrájet citron do džbánu s vodou? Pomůže jednoduchý trik. 

Nemáte brousek? Použijte keramiku 

Stojíte v kuchyni, hledáte rukama i očima, ale brousek nikde není? Podívali jste se do všech zásuvek, polic a skříní. Marně. Pak je na řadě alternativní metoda broušení. A pomůže vám k tomu obyčejný keramický hrnek. Keramika je tvrdá a naprosto vhodná k broušení.  

woman 3267727 1280
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Hrnek
  • Vezměte hrnek a otočte jej dnem vzhůru. 
  • Najděte tvrdé místo. Většinou jde o dno či spodek hrnku. Musí být však nenalakované. 
  • Několikrát nožem, respektive čepelí, přejeďte po onom místě z obou stran. Netlačte a udržujte stejný úhel. 
  • Omyjte nůž a můžete krájet. 

Nápad se zrodil v hlavě šéfkuchaře

Jako první s touto technikou přišel Youtuber a šéfkuchař J. Kenji López-Alt. Po něm se mnoho lidí inspirovalo a zkoušelo další materiály a náčiní. I vy vyzkoušejte keramický talíř, kámen, beton, smirkový papír nebo třeba květináč. 

Správné skladování

Po broušení se pokuste nůž opět neztupit. Hodně tomu pomůže správné uložení nože na lince a v zásuvkách. Pokud nože jen do šuplíku volně položíte, čepele se o sebe budou vzájemně třít a tupit. Je tedy lepší, pokud nože umístíte do stojanu nebo magnetickou lištu na zdi linky.