Jak naklepat maso bez paličky a hluku: Babičkám stačilo použít utěrku, šéfkuchaři doporučují jen nůž a nic jiného
Dokonalé hospodyňky znají nespočet triků, díky kterým si mohou usnadnit úklid domácnosti nebo přípravu nejrůznějších pokrmů, a to včetně vepřových kotlet.
Vepřové kotlety mají něco do sebe, i když dietní poradci z nich zrovna nejásají. Jsou ale skvělou pochoutkou a je úplně jedno, zda je připravíte jako klasický obalovaný řízek, nebo na minutku. Jejich naklepání je klíčem k tomu, aby byly křehké. Jenže jakmile vyndáte prkénko a paličku, je jasné, že celý dům okamžitě pozná, co budete mít k obědu. Navíc kuchyň bude vypadat jako po boji. Existují ale triky, které pečlivým hospodyňkám nejsou cizí.
Použijte plastový sáček nebo fólii
Kotlety můžete naklepat i bez zbytečného hluku a lze se také vyvarovat cákanců šťávy z masa po celé kuchyni. Stačí k tomu několik drobných triků, které používaly už naše babičky. Jenže se časem prostě vytratily. Moderní doba je uspěchaná a mnohem rychlejší a snazší je jednoduše maso položit na prkénko a začít do něj bušit paličkou.
Aby maso neztratilo šťávu, která mu dodává báječnou chuť, a současně bylo tak křehké, že se bude rozplývat na jazyku, je důležité ho dobře nachystat. Babičky ho nechávaly předem zmrazit. Díky tomu se jim lépe krájelo na porce. Jednotlivé plátky pak zakryly utěrkou, ale dnes je praktičtější použít potravinářskou fólii nebo mikrotenový sáček. Způsobí totiž, že šťáva z masa nezacáká celou kuchyň, jakmile přijde na řadu naklepávání.
Můžete zkusit nůž, láhev i váleček
Pokud vám vyjma potřísnění kuchyně vadí i hluk, i na něj můžete vyzrát s vychytávkou, kterou běžně používaly babičky. Stačí, když vezmete několik utěrek a položíte je na kuchyňskou linku. Na ně pak dáte prkénko, na kterém budete maso naklepávat. Silnější vrstva utěrek není na škodu. Někdy také hospodyňky klepaly maso na prkénku, které měly položené na klíně. Hluk se tím také podstatně omezí.
Zajímavé je, že většina hospodyněk jde na kotlety s paličkou. Ale slavní šéfkuchaři to nedoporučují. Maso prý mnohem lépe zkřehne, když ho ze všech stran naklepete tupou stranou nože. Když nemáte paličku a nožem vám to přijde krkolomné, můžete na naklepání použít také třeba láhev nebo váleček na nudle. Každopádně to s naklepáváním nepřežeňte, ať použijete kteroukoliv z variant, protože tenoučký řízek bude vysušený a tuhý.