Proč nevyhazovat koření s prošlou trvanlivostí | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Dvojitá výhra: Prošlé koření nevyhazujte. Namísto toho ho přidejte k rostlinám a budou se dít zázraky

Dvojitá výhra: Prošlé koření nevyhazujte. Namísto toho ho přidejte k rostlinám a budou se dít zázraky

Hobby obchody jsou plné nejrůznějšího hnojiva, ale nic neudělá člověku větší radost, než úspora financí. A přitom se lze chovat i ekologicky.

prosle koreni rostliny
Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)

Koření se do domácnosti běžně nakupuje i do zásoby, aby náhodou nechybělo, když se bude vařit. Jenže čas od času se přihodí, že se doma najde koření, které má prošlou trvanlivost. Pečlivý kuchař tedy takové koření již nepoužije, ale vyhodí ho do koše. Ale to by právě dělat vůbec neměl, protože je možné jej ještě využít jako hnojivo pokojových rostlin.

Koření jako hnojivo pro květiny

Když se podíváme na to, co koření vlastně je, zjistíme, že se ve skutečnosti jedná o plody, natě či kořeny různých rostlin. Jako vhodné hnojivo se nabízejí zejména kurkuma, zázvor, skořice, hřebíček, bazalka, máta, černý a červený mletý pepř a bobkový list. Šalvěj moc vhodná není, protože by u mladých pokojovek mohla způsobit zpomalení růstu.

Směs proti mšicím a plísním

Na univerzální prostředek proti rostlinným škůdcům, jako jsou roztoči, mšice a plísně, se hodí směs kurkumy, zázvoru a hřebíčku. Připraví se tak, že 1/3 lžíce od každého koření smícháte s 200 ml vroucí vody ve skleněné nebo smaltované nádobě. Směs necháte vychladnout a poté ji použijete jako postřik na pokojové rostliny.

zalevani rostliny
Zdroj fotografie: Pixabay

Bazalka a máta pro růst kořenů

Podobně jako předchozí recept se připravuje směs bazalky a máty. Opět se vezme 1/3 lžíce od každého druhu koření a zalije vroucí vodou o objemu 200 ml. Po vychladnutí je možné rostliny směsí ošetřit. Zaléváme s ní půdu, v níž rostliny rostou, aby se směs dostala až ke kořenům, jejichž růst podporuje.

Při přípravě těchto směsí je třeba myslet na to, aby koření neobsahovalo sůl. V takovém případě by pro rostliny vhodné nebylo. Žádoucí je především čisté koření bez obsahu dalších látek, jako je již uvedená sůl nebo třeba glutasol.

Jakým způsobem využíváte staré koření s prošlou trvanlivostí vy?

Zdroj: TimesOfIndia