Jak zachránit spálený pokrm s použitím korkové zátky
adbz.cz » Hobby » Korky od vína se doma hodí. Dokáží zachránit spálené jídlo i prodloužit čerstvost ovoce

Korky od vína se doma hodí. Dokáží zachránit spálené jídlo i prodloužit čerstvost ovoce

Korky od vína je škoda vyhazovat. V kuchyni je oceníte hned z několika důvodů a omezíte tak plýtvání potravinami. Navíc se jedná o krásnou dekorační záležitost.

spunt korek sampanske
Zdroj fotografie: tracy ducasse / Creative Commons / CC BY

Korkové zátky z již prázdných lahví vín nemusíte vyhazovat. Tento jedinečný přírodní materiál vám ještě velmi dobře poslouží a ocení jej každá hospodyňka. Pár kousků byste tedy měli mít vždy po ruce. Existuje několik způsobů, jak korek v kuchyni správně využít. Kromě estetické funkce totiž zachrání připálené jídlo před vyhozením do koše nebo prodlouží životnost ovoce.

Připálené jídlo nemusí skončit v koši

Ve shonu či prostě jen špatnou konstelací hvězd se asi každému někdy podaří nějaký pokrm neuhlídat a kuchyní se začne linout nelibá vůně spáleného masa nebo zeleniny. Pokud se vám tato situace stává a jídlo ještě není spálené na uhel, vězte, že díky korku je možné pokrm zachránit.

Žena vytahující spálený pokrm z trouby
Zdroj fotografie: Depositphotos

Korek vyniká jednou speciální funkcí, a tou je pohlcování pachuti, kouře a ohně. V případě, že pokrm neuhlídáte a jednotlivé složky jsou ještě rozeznatelné, dejte jídlo do čistého hrnce a vložte tam korkovou zátku. Nasaje do sebe pach připáleniny a jídlo se nebude muset vyhodit.

Díky korku vydrží ovoce déle

Neodolali jste výhodné nabídce v obchodním řetězci a nakoupili jste hromadu ovoce, které teď leží v míse, zatímco zbytek rodiny chodí nevšímavě kolem? Trvanlivost ovoce je dosti omezená a kromě jeho zpracování do kompotů nebo uložení v lednici, kde chladem ovoce zůstává také déle čerstvé, můžete životnost a hezký vzhled prodloužit s použitím korkové zátky.

tropicke ovoce
Zdroj fotografie: Depositphotos

Další funkcí korku je totiž pohlcování vlhkosti, což je jeden z hlavních důvodů, proč se ovoce rychle kazí. Korek rozdělte na dvě nebo i více částí a vložte jej do mísy s ovocem. Rychle do sebe nasaje vlhkost, ale po několika dnech je potřeba kousky korku vyměnit za nové.

Vyrobte si z korku podložku pod horký hrnec

Korek je také velmi vděčným tvořícím materiálem, který navíc hezky vypadá. Můžete si z něj vytvořit například dekoraci na stěnu v různých tvarech a velikostech, rámečky na fotografie, věnce, držáky či hodiny, nebo si také můžete vyrobit podložku pod horký hrnec či konvici na čaj. Představivosti se meze nekladou a je jen na vás, zda bude mít klasický čtvercový tvar, nebo zvolíte atypický. Korky k sobě jednoduše přilepte horkým lepidlem z tavné pistole.

Z korku si můžete vytvořit třeba i stylové uzávěry na sáčky s kořením či jiné sypké suroviny. Použít sice můžete kupované plastové uzávěry nebo kolíčky na prádlo, ale tento způsob přece jen není moc estetický. Korkovou zátku nařízněte v prostřední části tak, aby vznikla štěrbina. Sáček tak můžete jednoduše zavřít, aniž by hrozilo, že potraviny napadnou moli, nebo že se obsah vysype.