Jak dostat kečup z lahvičky do poslední kapky: Po internetu koluje „vrtulová“ metoda
Zbytky kečupu v lahvičce libovolné velikosti jsou obvykle postrachem každého stolovníka. Dostat je ven však není těžké, pokud využijete obyčejnou fyziku.
Věčný kuchyňský problém, tedy jak dostat z lahve i poslední zbytky kečupu, se dá řešit snadným trikem. Ten aktuálně koluje po TikToku a sklízí nadšené komentáře sledujících. Kečup a další omáčky v plastových nebo skleněných lahvičkách se málokdy spotřebují do posledních kapek. Někdy funguje postavit nádobku na delší dobu dnem vzhůru, to ale platí jen pro případy, kdy je obsahu uvnitř ještě větší množství.
Věčný problém mnoha kuchyní
Když už vám vevnitř zůstane jen trocha kečupu, setkávají se veškeré pokusy o jeho extrakci s neúspěchem. Snahy končí flekatým oblečením, špinavou kuchyňskou linkou, rozbitou sklenicí, nebo dokonce zraněním. Nepomáhá třesení, údery do dna ani opakované mačkání lahve, je-li to možné. Oblíbenou metodou je rychlé třesení jako při míchání nápojů. Tento trik sice většinou pomáhá, je ale potřeba udělat to mnohokrát za sebou. Výsledek je i tak nejistý.
Vrtulová metoda
Jak se však ukazuje, existuje lepší postup, založený na fyzikálních zákonech. Pokud tedy chcete z lahve kečupu dostat úplně všechno, jednoduše se spolehněte na vědu. V praxi do znamená využití odstředivé síly. Láhev pečlivě zavřete, uchopte pevně za dno a namiřte hrdlem k zemi. Na místě, kde budete mít dost volného místa, pak točte svižně paží jako vrtule. Stačí několik rychlých obratů a veškerý kečup vám zůstane v hrdle láhve. Pak už ho stačí jen vytlačit či vybrat.
Stejný princip funguje i ve skromnějších podmínkách. Opět uchopte uzavřenou láhev za dno a několikrát se s ní obloukem ožeňte, jako kdybyste chtěli švihnutím někoho zasáhnout. Pozor, může se to snadno podařit, opatrnosti tu není nikdy dost.
Jedna z nejoblíbenějších „omáček“
Svět si kečup oblíbil natolik, že ho nejen konzumuje prakticky ke všemu. Tato přísada navíc přichází v mnoha podobách a baleních. Mnohdy je pak přidáván i do jídel, do kterých vůbec nepatří a nedává tam žádný smysl. Největšími milovníky jsou bezesporu Američané, určitě hraje roli i jejich obrovská záliba v rychlém občerstvení. Každý z nich v průměru pozře 3 lahve kečupu ročně. Světový rekord v jeho pití na čas ovšem drží německý reportér Benedikt Weber.
Celou láhev o objemu 120 ml dokázal vypít za pouhých 32,37 vteřiny. Ačkoli to může mnoho lidí překvapit, kečup vůbec nepochází z Ameriky. První údaje o omáčce jménem „ke-jčap“ najdeme v Číně ze 17. století. Tehdy šlo o kombinaci nakládaných ryb a koření. Ochucovadlo si pak našlo cestu do Malajsie, kde se ho zase chopili britští a holandští kolonizátoři. První dochovaný recept pak máme z Ameriky z roku 1801.
Ančovičky i banány
Není bez zajímavosti, že syrová rajčata byla původně brána za jedovatá. Většina se ho dnes vyrábí z rajčat (aspoň nějaké procento objemu), dříve v něm však člověk našel všechno možné. Citron, ančovičky, šalotku, ústřice, někdy i vlašské ořech. Možnost nalezení stopových prvků těchto surovin najdete obvykle na etiketách, a to nejen u kečupu. Filipínský kečup obsahuje i banány, které mu dodávají specifickou nasládlou chuť.
Různé příchutě najdete dodnes. Koupíte tak kečup s mangem, jablky, křenem, mrkví, hruškami nebo brusinkami. Většinou se ale přidává barvivo, aby vás barva nevyděsila. Dalším zajímavým faktem pak je, že kečup můžete využít i mimo kuchyň, a to například na odstraňování rzi.
@caseyrieger or could always just buy a new bottle but 🤷♀️ #ketchup #heinz #lifehack ♬ original sound – Casey Rieger