Pečivo patří mezi nejčastější položky, které v domácnostech zbývají. A přitom je to zcela zbytečné – pokud ho šikovně zamrazíte, můžete vždy spotřebovat jen to množství, které právě potřebujete, jak píše web SnadnoBydlet. Nic vám tedy nezbude (a navíc si ušetříte časté cesty do obchodu).
Proč mrazit chléb?
Zmrazování chleba je praktické řešení, které vám pomůže vyhnout se plýtvání potravinami a zároveň ušetřit nějaké ty peníze. Ve skutečnosti lze výhody shrnout hned do čtyř bodů.
Zachování čerstvosti: Správně zmrazený chléb si zachová čerstvost, strukturu a chuť až po dobu šesti měsíců.
Snížení množství odpadu: Zabráníte tomu, aby chléb ztvrdl nebo zplesnivěl, a snížíte tak plýtvání potravinami.
Úspora času: Pečivo budete mít vždy po ruce, aniž byste museli často chodit do pekárny nebo do obchodu s potravinami.
Úspora financí: Chléb můžete nakoupit ve velkém anebo dokonce vsadit přímo na výprodeje. Například v obchodním řetězci Albert zlevňují před zavíračkou pečivo až o 50 %.
Omáčky neodmyslitelně patří k české kuchyni a většina hospodyněk při jejich zahušťování sáhne po jíšce. Existuje ale i zdravější varianta, a…
více
Jak správně zmrazit chléb
Ne každý chléb se mrazí stejně dobře. Krájený chléb, bagety a rohlíky se obecně zmrazují lépe než velmi hutné kusy pečiva (u řemeslných výrobků nebo těch celozrnných tak můžete být trochu zklamaní). Předem nakrájený chléb je při mražení obzvláště výhodný, protože můžete později vyjmout vždy jen tolik plátků, kolik potřebujete.
Chléb nejprve pevně zabalte do hliníkové fólie nebo plastového obalu. Tato počáteční vrstva pomáhá udržet vlhkost uvnitř a vzduch venku. Pro finální uložení pečiva pak použijte plastový sáček nebo nádobu vhodnou do mrazničky (a před uzavřením z nich vytlačte co nejvíce vzduchu). Nakonec vše označte datem nákupu a uložte do mrazničky.
Jak chléb bezpečně rozmrazit
Jakmile budete mít chuť na čerstvé pečivo, jednoduše vytáhněte potřebné množství z mrazáku a nechte ho na kuchyňské lince povolit. Obvykle je vše do půl hodinky hotovo. Po prvním kousnutí zjistíte, že je vaše oblíbené pečivo stále jako čerstvé. A potřebujete-li pečivo uchovat čerstvé i během horkého léta, vsaďte na keramickou chladničku, jak jsme na webu adbz už psali.