Chleba tvrdý jako kámen ještě není na vyhození. Stačí trocha čisté vody a bude měkoučký, jako by byl koupený včera

V každé druhé domácnosti se nešetří pečivem, a proto se ho hodně vyhazuje do koše. Podívejte se na trik, díky němuž využijete i starý chleba plnohodnotně.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pečivo je základní potravinou, kterou konzumujeme pravidelně, tudíž je nepostradatelné. Bohužel nevydrží dlouho čerstvé. Již po dvou dnech ztrácí svou křupavost a nikdo ho nechce jíst. Starostlivým hospodyňkám nezbývá nic jiného, než koupit nové. Jenomže co dělat se zásobou starého chleba? Přeci ho nebudete donekonečna vyhazovat a plýtvat jídlem.

Mějte pod čepicí a vyhnete se plýtvání

Tvrdé rohlíky se dají použít na strouhanku, tudíž se tolik nevyhazují do koše. Horší je to s chlebem, který do strouhanky nepatří, protože v trojobalu při smažení ztvrdne. Určitě se vám nechce jíst každý den topinky s česnekem, protože i taková lahůdka se vám brzy omrzí. Pokud máte doma větší množství starého chleba nebo jste ho zapomněli koupit, vyzkoušejte tuto nápaditou vychytávku. Budete k ní potřebovat jen vodu a vyhřátou troubu.

Díky tomuto triku ušetříte

Možná se vám to zdá nepravděpodobné, ale vyhazování starého pečiva je velký problém. Na jednu stranu se má šetřit, ale lidé se toho nedrží. Zamyslete se nad tím, kolik pečiva vyhodíte do popelnice. Když zadumáte, tak na sebe nebudete pyšní. Připravte si tedy starší krajíce chleba a troubu zapněte na 220 stupňů Celsia. I ze starého chleba tak vykouzlíte křupavé toustíky, které si vaše rodina oblíbí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Využijte starý chleba, není to nic složitého

Když najdete starý chleba, nemusíte ho vyhazovat. Postačí, když si ho nakrájíte na krajíce optimální tloušťky a polijete je vodou. Krajíce by měly být skutečně hodně mokré, jen se vám nesmí rozpadnout. Troubu zapněte na 220 stupňů Celsia a jednotlivé kousky nastřádejte na plech, poté vložte do rozpálené trouby. Vyčkejte 20 minut a servírujte. Takto připravený chleba je křupavý, chutná a můžete ho obložit šunkou či zeleninou dle vlastní fantazie.

Opečený chleba je lepší, než brambůrky

Pokud vám zbylo větší množství chleba a nechcete ho vyhazovat, nakrájejte ho na menší kostičky. Takto připravené kousky rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a při nižší teplotě v troubě upečte. Nic nemusíte smažit a kostičky nebudou nasáklé olejem. Chlebové kostky můžete použít místo zavářky do hustých polévek nebo je chroupat jen tak večer u televize.

Co děláte se starým chlebem vy?

Zdroj: AllRecipes
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články