Jsem dlouhodobým redaktorem webu ADBZ.cz. Svoji kariéru žurnalisty jsem započal v roce 2015, a od té doby se psaní věnuji naplno. Dříve jsem působil v mnoha uznávaných médiích a sbíral zkušenosti díky spolupráci s velkými online magazíny i menšími komorními projekty. Od roku 2020 působím zde a snažím se předávat čtenářům užitečné tipy a triky především v oblastech hobby, zahradničení a domácnosti.
Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik, který vám pomůže zbavit se matného, zašlého vzhledu vašich příborů. Budete potřebovat jen kousek alobalu.
Pokud vás trápí zašlý lesk vašich příborů a nedaří se vám je běžnými způsoby vyčistit, pak byste je měli povařit společně s kouskem alobalu. Díky tomuto jednoduchému triku všechny kusy snadno a účinně vyčistíte a navrátíte jim jejich zašlý lesk. Za pár minut tak budete mít příbory opět jako nové i bez použití nebezpečných chemikálií nebo namáhavého drhnutí. Usnadněte si práci a vyvařte z nich všechnu špínu.
Proč příbory matní
Přestože příbory po každém použití pečlivě omyjete od všech zbytků jídla a dalších nečistot, vlivem používání čisticích přípravků a tvrdosti vody postupně ztrácí svůj zářivý lesk. Namísto toho je jejich povrch pokrytý matnou patinou, která nepůsobí příliš estetickým dojmem. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak si s tímto problémem poradit, aniž byste museli kupovat drahé speciální mycí přípravky. Za pár minut se bude vaše nádobí opět dokonale lesknout.
Jedinými potřebnými pomůckami budou v tomto případě hrnec, do kterého se veškeré znečištěné příbory pohodlně vlezou, kus hliníkové fólie, trocha vody a pro dosažení co nejlepších účinků můžete přidat ještě trochu jedlé sody a cukru. Kromě příborů touto metodou vyčistíte i zašedlé stříbrné šperky a další kovové doplňky a předměty.
Postup čištění příborů
Nejprve do připraveného hrnce nalijte litr vody a přidejte jednu čajovou lžičku jedlé sody a cukru. Hrnec umístěte na sporák a přiveďte vodu k varu. Z role alobalu utrhněte jeden list, ten rozdělte na čtyři části a z každé z nich vytvarujte kouli. Jakmile směs v hrnci začne vařit, vložte do něj příbory i s kuličkami alobalu a několik minut nechte směs na nádobí působit.
Po uplynutí této doby sporák vypněte a vodu z hrnce opatrně sceďte. Umyté příbory opláchněte studenou vodou a co nejdříve vysušte pomocí kuchyňské utěrky nebo papírového ubrousku. Pokud je necháte přirozeně uschnout, kapky vody mohou jejich vzhled opět negativně ovlivnit. Raději proto jednotlivé kusy důkladně vyleštěte a užijte si zářivě lesklé a dokonale čisté příbory.
Snažte se předejít zmatnění příborů
Přestože se výskytu matné patiny na povrchu příborů nikdy zcela nevyhnete, různými způsoby je možné tento problém zmírnit. Po každém umytí měkkým hadříkem jednotlivé kusy vysušte, abyste zabránili usazování vodního kamene. Někteří k jejich mytí doporučují využít vynikající čisticí vlastnosti soli, jedlé sody nebo kyseliny citronové.