Aby bylo vaše zavařování úspěšné, je potřeba dodržovat určitá pravidla. Dbejte mimo jiné na výběr správných víček, jinak můžete celou várku rovnou vyhodit.
Zavařování je jedním z oblíbených způsobů, jak uchovávat potraviny po opravdu dlouhou dobu. Chutné marmelády, kompoty, ale i fermentované produkty nebo nakládaná zelenina se vám pak doma budou hodit až do příští sezóny. Aby však všechna vaše práce nepřišla vniveč, měli byste věnovat pozornost těmto detailům, které rozhodnou o kvalitě zavařování.
Jakým chybám se vyhnout
Důležitou roli hraje především kvalita a stav zavařovaných surovin, stejně jako používaného materiálu. Každý kousek ovoce nebo zeleniny byste napřed měli důkladně prohlédnout a ujistit se, že do várky nepřidáváte shnilý nebo plesnivý kus, který by mohl ovlivnit chuť i konzistenci celého výrobku. Navíc by došlo k rychlému zkažení celé směsi.
Otevřít silně utaženou sklenici nebo lahev může dát mnohdy zabrat. Pomocí těchto užitečných triků to však pro vás bude od nynějška hračka.…
více
Důkladná příprava nádobí
Veškeré nádobí a pomůcky, které budete k práci využívat, musí být opravdu čisté a kvalitní. Poškozené skleničky nebo víčka mohou špatně těsnit. Vzduch, který k jídlu pronikne, pak zapříčiní jeho rychlejší rozklad. Kontrolu a přípravu jednotlivých kusů se tak rozhodně nevyplatí podceňovat. Těch pár minut, které byste možná ušetřili, by vás nakonec připravilo o hodiny práce.
Jaká existují víčka
V dnešní době je k dostání opravdu velké množství zavařovacích sklenic, ale i víček. Některá vám mohou práci výrazně usnadnit, jiná mají zase výrazně nižší pořizovací cenu. Otázka pak je, jak dlouhá je jejich životnost a jestli se nevyplatí investovat do dražšího materiálu. Na výběr máte především ze šroubovacích víček, termo víček nebo plechových lemovacích.
Na co se při výběru zaměřit
Při přípravě na zavařování a chystání zavařovacích sklenic byste měli zvážit, čím dané sklenice naplníte. Jak často po jejich otevření je budete chtít opět uzavřít a otevřít. Dále promyslete, jak dlouho budete chtít zpracované potraviny uvnitř uchovávat a zda je budete zpracovávat formou sterilizace, nebo pasterizace. Všechny tyto faktory musíte při výběru zohlednit.
Jak vybrat ideální víčka
Víčka by měla být především ošetřena ochrannou vrstvou laku zevnitř i zvenku. V případě, že tato vrstva chybí, potraviny rychle zoxidují a zkazí se. Lakovaná víčka také musí být chemicky odolná. Vnitřní část by měla být při vynaložení síly ohýbatelná a po stlačení se vrátit do původního tvaru. Zkontrolujte také stav těsnící gumičky, která nesmí být zkroucená, špinavá ani jinak poškozená.