Tajemství šéfkuchařů – jak pokaždé uvařit ryby bez nepříjemného zápachu
Díky správným technikám si můžete vychutnat lahodnou čerstvou rybu, aniž by se kuchyní linul nepříjemný zápach.
Obsah článku
Pamatujete na to rčení, které říká, že ryba smrdí od hlavy? Sice se tak úplně netýká její čerstvosti, ovšem my ho právě tady úspěšně použijeme. Podle webu AllRecipes „odborníci vždy doporučují vařit ryby tak ultračerstvé, jak je to možné – tedy nejlépe v den, kdy si je koupíte. Je to proto, že obsahují chemickou látku zvanou trimethylaminoxid, která při rozkladu páchne jako čpavek.“
Čím čerstvější, tím méně zápachu
Čím déle tedy budete rybu skladovat, tím více bude zapáchat. A to bez ohledu na to, že jinak bude stále ještě zdravotně nezávadná. A pro všechny, kdo nebydlí na mořském pobřeží, má ještě jednu radu: „Pokud je pro vás okamžitá příprava ryb nereálná, kupte si ty vakuově balené.“
Marinády, které neutralizují zápach
Možná to nevíte, ale marinování ryb je nejen chutné, ale také účinné při snižování zápachu. Musíte při něm jen použít ty správné přísady. Mezi ty osvědčené patří:
- Citronová šťáva nebo ocet: Jejich kyselost účinně neutralizuje trimethylaminoxid.
- Česnek a zázvor: Toto koření maskuje pachy a zároveň zlepšuje chuť.
- Kurkuma a sůl: Tato dvojice, která se běžně používá v indické kuchyni, skvěle odstraňuje pachy a zároveň mírně zpevňuje maso.
„Kapra už nikdy nebudete mít jako blátíčko. Jen musíte hosty zvyknout na jeho trochu pikantní chuť,“ radí paní Marta S. ze Znojma, která nám poslední zmíněný tip poslala. „A pokud nemáte kurkumu rádi, prostě ho přes noc naložte do mléka. Mně je jen líto, že jeho potom musím vylít, tak to už nedělám,“ dodává.
Voda veškerý zápach pohltí
„Když rybu povaříte ve vodě, její maso zůstane měkké a jemné a její typická vůně se přitom ve vodě zcela ztratí,“ přidává další radu web Prevention. „Přiveďte k varu střední hrnec nebo velkou pánev s vodou nebo vývarem (tekutinu na vaření můžete dochutit bylinkami a kořením, které máte rádi) a vložte rybí filé do vody. Vařte na mírném plameni, dokud nebude maso provařené a vločkovité.“
udalosti247.cz
18 h
udalosti247.cz
19 h
udalosti247.cz
19 h
udalosti247.cz
20 h