Vyzkoušejte také tento jednoduchý, ale extra účinný trik, díky kterému bude kynuté těsto vlhké a vláčné. Jediné, co budete potřebovat, je další nádoba s vodou.
Pokrmy z kynutého těsta jsou neodmyslitelnou pochoutkou a oblíbeným dezertem mnoha domácností. Jeho příprava však často dokáže potrápit i ty nejzkušenější pekaře a pekařky. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak zajistit, aby byl výsledek vláčný a dokonale chutný. Tato metoda se předává po celá léta mezi generacemi a ještě nikdy neselhala. Vyzkoušejte tento účinný trik i vy a vychutnejte si ten nejlepší dezert.
Jak na výrobky z kynutého těsta
Kynuté koláče jsou vynikající pochutinou, kterou je možné si vychutnat v každé roční době. Stačí jako náplň přidat sezónní ovoce a docílíte velmi chutného dezertu. Typické jsou tyto pochoutky především svou vůní a sladkým a nadýchaným těstem. Pokud se vám však nedaří dosáhnout požadovaného výsledku, a namísto toho je těsto příliš suché a tvrdé, přidejte do trouby nádobu s vodou.
Když dojde při pečení máslo, nemusíte se hned hnát do obchodu pro nové. Je několik způsobů, jak tento tuk nahradit.…
více
Důležitá pravidla při zakládání těsta
Abyste si zajistili úspěch, měli byste se zaměřit především na výběr vhodných surovin. Ideální je použít k přípravě těsta opravdu kvalitní máslo. Margarín, hera ani jiné rostlinné varianty neobsahují tolik tuku, aby se těsto vyvedlo podle vašich představ. Jestli však i v případě použití prvotřídních surovin z trouby vytahujete tvrdý a suchý koláč, pak byste měli zkusit vzduch v troubě pomocí vody zvhlčit.
Na co si dát při přípravě těsta pozor
Důležitým faktorem, který ovlivňuje kvalitu a konzistenci samotného těsta, je teplota v místnosti a množství vlhkosti. Těsto velmi špatně kyne, pokud je vyráběno v chladném prostředí. Kromě teploty hraje důležitou roli také přísun vzduchu. Připravenou směs dejte ideálně kynout na teplé a suché místo. Tyto zásadní chyby při přípravě kynutého těsta by všechnu vaši snahu mohly zmařit.
Přidejte do trouby nádobu s vodou
Jakmile plech s připraveným koláčem do rozehřáté trouby vložíte, přidejte do ní také libovolnou nádobu naplněnou vodou. Z ní se bude postupně odpařovat voda, což ovlivní množství vlhkosti v troubě. Tímto způsobem zaručeně předejdete tomu, aby těsto během pečení vyschlo a ztvrdlo. Hotový výrobek pak bude dokonale jemný, vláčný, s křupavou a jemnou kůrkou.
Abyste vlhkost uvnitř koláče udrželi i nadále, vyplatí se jej po upečení polít dortovou polevou. Někteří zase dávají přednost použití rozpuštěného másla s trochou rumu, které nanesou na jeho náplň. Chuť tohoto pečiva v dalších dnech ovlivní také způsob jeho skladování. Ideální je uzavíratelná nádoba nebo podnos, protože tím zamezíte jeho rychlému vysychání.