I při vaření párků se dá leccos pokazit: Jak je ohřát a nepřipravit se při tom o chuť
Mnoho lidí má pocit, že uvařit obyčejné klobásy zvládne každý, ovšem není tomu tak. I zdánlivé drobnosti mohou ovlivnit výslednou chuť na talíři.
Klobásy a párky se obvykle vyrábějí z mletého masa, ať už jde o vepřové, hovězí, nebo drůbeží, vesměs jde o stejný princip, jen se lehce změní chuť. Sůl se přidává pro chuť a také ke konzervaci masa. Párky rovněž často obsahují náplň a pojivo zvané suchar, což je velmi jemná suchá strouhanka, jejíž úkolem je pojit ingredience dohromady, aby nedošlo k vysychání masa.
Jak správně klobásy a párky vařit?
Většina konzumentů párků udělá toto: vezme studenou pochutinu z ledničky a strčí ji do studené vody, kterou pak ohřívají. Toto ale není nejlepší metoda! Ze všeho nejdříve je dobré nechat párek (či klobásu) chvíli vytažený z lednice, aby se dostal na pokojovou teplotu. Díky tomu pak uzeniny ve vodě neprasknou, což se většině „kuchařů párků“ stává – a to poté vede ke ztrátě chutného vzhledu a také samotné chuti.
Pokud vybrané uzeniny nejsou prémiové kvality, vyplatí se sundat plastový obal, jehož přítomnost může také přispět k praskání produktu při vaření. Nejdůležitější je doba vaření. Dlouhé ohřívání neposlouží dobře ani párkům, ani klobásám. Ideální je, když je jen tak prohřejete, a to tak, že je ponoříte do již vroucí vody. Chvilka povaření ve vroucí vodě je přesně to, co párkům vyhovuje. Párky se prohřejí, změknou, ale neprasknou a jsou připraveny ke konzumaci.
Proč nepřevařit uzeniny?
Velká většina těchto produktů obsahuje léčivé soli. Záleží na kvalitě, ale sůl je zkrátka v každém párku. Tyto sloučeniny se ovšem při vysoké teplotě rozkládají na potenciálně škodlivé látky. Proto platí: čím déle je vaříte, tím větší riziko pro vaše zdraví.
Nejlepší možnou dobou vaření párků a klobás je okolo 3 minut. Tento čas ale zohledňujte při velikosti uzenin. Tři minuty jsou jakýsi průměr. Pokud máte menší párek, vařte ho kratší dobu, jestliže jste koupili pořádnou klobásu, nechte ji prohřát déle. Říkali jste si, že uvařit párek nemůže být žádná věda ani vysoká gastronomie? Jak vidíte, i na tom se dá mnohé pokazit.