Šikovné způsoby, jak nakládat se zbytky jídla – do záchodu nepatří
I když se může zdát, že vylití polévky nebo omáčky do záchodu je velmi pohodlné, ve skutečnosti je to recept na katastrofu.
Toaleta není navržena tak, aby zvládala odpad z jídla. Ačkoli se tekuté zbytky mohou zdát neškodné, tuky, oleje a další malé částice se mohou ve vašem vodovodním potrubí postupně hromadit, až způsobí jeho ucpání.
Které potraviny škodí nejvíce
„Nejhoršími druhy potravin, které ucpávají potrubí, jsou škroby, jako je třeba rýže nebo bramborová kaše, protože když se škrob spojí s vodou, zkapalní se do mazlavého gelu, který se těžko protlačuje,“ uvedl instalatér Paul Abrams pro web TheKitchn. „Další největší potížisté jsou mastnota, kůže drůbeže a kosti.“
Nejde jen o váš problém
Tak se mi ucpe toaleta, no a co? Řeknete si možná. Když se ucpe, tak si to taky vyřeším. Jenomže to není tak úplně pravda, vyvádí své čtenáře z omylu web FormicaPlumbing. „Když spláchnete některé potraviny do záchodu, mohou se spojit s toaletním papírem a jinými nečistotami v sousedních kanalizačních potrubích. Tyto nahromaděné materiály se promění ve fatbergy (neboli pevné kusy odpadu vytvořené kombinací tuků, olejů a dalších nečistot – pozn. redakce), které mohou ucpat celou komunitní kanalizaci.“
Nepříjemný zážitek s toaletou ucpanou kvůli potravinám má i paní Hana K. z Olomouce. „Udělala jsem pěknou pitomost. Měla přijet tchyně a došlo mi, že mám v mrazáku ještě spoustu jídla, co mi navařila. Tak aby to neviděla, vyklepala jsem něco do záchodu a spláchla. Jenže ty velké kusy masa a další zmrzlé hroudy mi ucpaly koleno od odtoku a manžel to musel už za její přítomnosti rozebrat. Nadával strašně, ale naštěstí mě nepráskl. Od té doby už nic do toalety nehážu, poučená jsem dost.“
Zkuste cedit a oddělovat
A co si tedy se zbylým jídlem počít? Před likvidací polévek, omáček nebo vývarů sceďte pevné části pomocí síta. Pevné části mohou jít do koše nebo je lze kompostovat, pokud jsou k tomu vhodné. Zbylou tekutinu nalijte do uzavíratelné nádoby nebo plastového sáčku, v případě potřeby ji zmrazte, a při vhodné příležitosti vše jednoduše vyhoďte spolu s běžným odpadem. Ale pokud není jídlo zcela zkažené, můžete to zkusit jinak:
- Zbytky polévky nebo omáčky použijte jako základ pro nové pokrmy (dušené maso nebo zapékaná jídla).
- Malé porce vývarů a omáček zamrazte ve formičkách na kostky ledu, později s nimi snadno dochutíte jakékoliv jídlo.
udalosti247.cz
2 h
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
3 h