Zjistěte, jak správně naložit s olejem po smažení. Nepatří v žádném případě do záchodu ani dřezu, kde by mohl způsobit celou řadu problémů a nepříjemností.
I když jsou smažené pokrmy velmi chutné a oblíbené, likvidace použitého oleje a následné mytí nádobí může být pro některé hotovou noční můrou. Naštěstí podle webu InStory existují jednoduché způsoby, jak si s tímto problémem snadno poradit, a přitom nijak nezatížit životní prostředí ani neznečistit odtok. Vyzkoušejte také jednu z těchto metod, která vám ve výsledku může ušetřit hromadu práce. My jím postupně naplníme láhev a hodíme do sběrného kontejneru na použité oleje, a vy?
Jak naložit s olejem po smažení
Jakmile dosmažíte, měli byste nechat olej napřed vychladnout. Manipulace s ním pak bude mnohem snazší, a navíc i bezpečnější. Umístěte proto pánev na bezpečné místo, kde nehrozí její převržení, a počkejte, dokud nebude olej studený. Pro jeho likvidaci si pak snadno vyrobíte misku například z alobalu, jak jsme doporučovali už dříve na adbz. Používá ji pravidelně i naše čtenářka Jaroslava K. z Otrokovic: „Olej vylévám do alobalové misky a pak vyhazuji do koše. Pro mě je to tak nejjednodušší.“
Vyhněte se odtokům
V žádném případě byste neměli použitý olej vylévat do záchodové mísy nebo odtoku dřezu. Zvýšíte tím riziko usazení nečistot, zbytků jídel a vodního kamene, což povede k dalším problémům a nepříjemnostem. Potrubí se totiž postupem času může ucpat a dát vzniknout velmi nepříjemnému zápachu, nebo se dokonce odtok může zcela poškodit. Že je potrubí ucpané, poznáte především tím, že vám z něj voda špatně odtéká.
Vyhoďte olej do popelnice
Využít lze služeb sběrného dvora nebo sběrné kontejnery určené pro jedlé tuky. Olej byste měli podle informací na webu TříděníOdpaduv takovém případě vyhazovat v uzavřené plastové láhvi. Skleněné nádoby nejsou vhodné. Pokud ve svém okolí žádné sběrné místo nemáte, hoďte láhev do obyčejného kontejneru či popelnice. Pokud vám na pánvi zbyla jen tenká vrstva, pak ji setřete papírovým ubrouskem a vhoďte do koše na směsný odpad.
Zdánlivě obyčejná láhev oleje ukrývá mnoho tajemství a mechanismů, které nám mohou v běžném životě velice pomoci.…
více
Na co si dát při smažení pozor
Kromě zbytků oleje patří ke smažení ještě jedna nepříjemnost – nepříjemné prskání rozpáleného oleje. Za to může nejčastěji voda, která přichází do kontaktu s horkou tekutinou. Abyste se vyhnuli znečištění celé kuchyně a případným bolestivým cákancům na kůži, měli byste přidávat do pánve co nejsušší suroviny. Pomůže vám však také lžíce obyčejné soli – o jejích účincích jsme už psali.