Jak na perfektní hranolky? Naučte se postupy vyhlášených restaurací a už se vám nestane, že po 10 minutách nebudou k jídlu

Návod na dokonalé hranolky jako z restaurace unikl na povrch. Příprava je jednodušší, než se na první pohled zdá. S těmito triky vykouzlíte perfektní přílohu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Existuje jen málo lidí, kteří nemají rádi hranolky. Ale ne vždy se podaří je udělat tak, jak byste si představovali. Někdy jsou spálené, jindy jsou syrové, občas nemají správnou kůrku. Zajímalo by vás, v čem je trik dokonale křupavých hranolek? V tom případě pokračujte ve čtení. Zjistíte, že je to jednodušší, než jste si mysleli. Hranolky už nebudete chtít připravovat jinak.

Co je třeba vědět

K přípravě hranolek se rozhodně nehodí nové brambory, ty jsou totiž příliš vodnaté. Nejlepší je vzít zralé kusy, ve kterých je málo škrobu. Jinak totiž po dodělání změknou a nebudou vůbec křupavé. Pokud vás zajímá, kolik množství potřebujete, jednoduše si řekněte, že na jednu osobu je třeba jedna brambora. Podle toho to jednoduše vypočítáte. Brambory rozhodně nemusíte loupat, ale samozřejmě záleží na tom, co se vám dělá lépe.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jen myslete na to, že neoloupané brambory musíte před přípravou pořádně vydrhnout kartáčem. Poté je nakrájejte na dlouhé tyčinky o šířce 0,5–1 cm, k tomu můžete použít i kráječ na zeleninu nebo struhadlo. Snažte se však, aby hranolky byly stejně velké, jinak se nebudou rovnoměrně smažit či péct. Nakrájené brambory vždy nejprve namočte do vody přibližně na 20 minut, vyteče z nich tak přebytečný škrob.

Smažení hranolek

Nejlepší hranolky jsou samozřejmě smažené. Možná jste však nevěděli, že by smažení mělo proběhnout nadvakrát. V hluboké pánvi rozehřejte olej na 160 stupňů, poté do něj namočte hranolky. Olej by měl brambory zcela pokrýt. Opékejte je asi 5 minut. Hranolky nyní vyjměte a položte je na několik papírových utěrek. Nechte alespoň půl hodiny, nejlépe několik hodin, aby stékal přebytečný tuk a brambory úplně vychladly.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Poté si rozehřejte olej asi na 190 stupňů a opět do něj položte hranolky. Smažte do zlatova, to znamená asi dalších 5 minut. Samozřejmě, že můžete i trochu déle, pokud si přejete více opečené hranolky. Následně brambory znova osušte jako po prvním smažení. Hranolky je potřeba po smažení osolit, jinak nebudou křupat. Je lepší je podávat ještě teplé, tak jsou totiž nejlepší.

Pečení hranolek

Nejprve ve velké míse smíchejte brambory, pár lžic oleje a sůl podle chuti. Pokud přidáte nějaké koření, budou hranolky samozřejmě ještě chutnější. Brambory rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pokud kousky leží na sobě, budou se péct nerovnoměrně. Plech vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů na 20 minut. Poté je obraťte a pečte dalších 10 minut.

Hranolky z mikrovlnky

Brambory rozložte na talíř tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pokapejte trochou oleje, posypte solí a kořením dle chuti. Hranolky dejte na 3 minuty do mikrovlnné trouby na plný výkon, poté je otočte a vařte dalších 3–6 minut do zlatova. Snažte se brambory nepřesušit, jinak budou tuhé a nebudou vám chutnat.

Jakým způsobem připravujete hranolky vy?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Mé srdce patří architektuře a designu, ozvláštnění webu ADBZ poutavými články a inspirativními nápady. Prostřednictvím mého obsahu objevíte nejnovější trendy, inovativní projekty a radu, jak propojit funkčnost s krásou. Jsem spolehlivou průvodkyní pro všechny milovníky architektury a designu, kteří hledají nové způsoby, jak oživit své domovy a prostory. Nechte se inspirovat nadšením a vstupte do světa tvůrčích možností.

Zobrazit další články