Potraviny, které se nevyplatí jíst ani den po datu minimální spotřeby. Ani mrazák mnohdy není řešení
Samozřejmě, že existují potraviny, které můžete bezpečně konzumovat i po datu spotřeby. Na druhou stranu jiné je lepší vyhodit.
O některých potravinách tak nějak víte, že byste je neměli konzumovat po datu spotřeby. Například se jedná o maso a mléčné výrobky, ty opravdu nelze skladovat příliš dlouho. Jejich konzumací po datu spotřeby se totiž vystavujete riziku, které může vážně ohrozit vaše zdraví. Podívejte se na to, jaké potraviny jsou zde zahrnuty.
Měkké sýry
Tvrdší sýry, ke kterým patří například čedar nebo gouda, lze v lednici skladovat déle, protože plísně a bakterie obtížněji pronikají jejich vrstvami. Po otevření je tak můžete skladovat až 4 týdny, ale samozřejmě to kontrolujte. Na druhou stranu ty opravdu měkké vydrží v lednici maximálně 2 týdny.
Bramborový salát
V bramborovém, těstovinovém nebo například tuňákovém salátu se bakterie mohou snadno množit, zejména pokud je často vyndáváte z lednice. Zkrátka pokud jsou často vystavovány vyšším teplotám. Nebo také pokud do nich častěji například zaboříte lžíci. Všechno má na takové potraviny vliv. Tyto typy salátů je lepší po 3 až 5 dnech vyhodit.
Šťávy z ovoce
Ovocné šťávy jsou díky svým vitamínům ohromně oblíbené. Jenže na rozdíl od takových konzervovaných džusů jsou tyto šťávy mnohem náchylnější k různým bakteriím, a to znamená, že se velmi rychle zkazí. Některé za studena lisované ovocné šťávy zůstávají čerstvé až 30 dní, ale po otevření je třeba je chladit a spotřebovat nejpozději do 5 dní.
Mleté maso
Mleté maso je na tom ještě hůře, než maso normální. To je třeba spotřebovat nejpozději do dvou dnů od koupení, nebo ho ihned zamrazit. A to bez ohledu na to, z jakého zvířete toto maso pochází. Při mletí se totiž do masa dostávají bakterie, což zvyšuje riziko otravy jídlem.
Čerstvé maso
U masa se často stává, že si ho v obchodě koupíte a poté uvidíte, že zbývá pouze jeden den do jeho data spotřeby. Z toho důvodu je poté lepší ho hned použít, nebo zamrazit. Protože syrové maso může být kontaminováno salmonelou a dalšími bakteriemi. Také je důležité ho připravovat při správné teplotě.
Ryby
Pro ryby jsou bakterie stejně nebezpečné, jako například pro čerstvé maso. Z toho důvodu je nutné je zkonzumovat do 1 až 2 dnů. Pokud se to z nějakého důvodu nepodaří, můžete je dát do mrazáku a tam skladovat až 3 měsíce. Ale lepší bude, když si je hned připravíte.