Co dát do pytle, aby brambory vydržely celou zimu a neklíčily: Skvělou službu odvedou kaštany nebo žaludy
Díky tomuto snadnému triku vám brambory vydrží celou zimu čerstvé a nebudou klíčit. Stačí k nim do pytle přidat správnou ingredienci.
Mnoha lidem zůstává po sklizni tucet brambor, které se snaží během zimy skladovat do příštího léta. Kvůli špatným podmínkám nebo nesprávné manipulaci však posléze často začínají klíčit nebo hnijí, což představuje velký problém. V takovém případě z nich totiž dle webu Growveg již nic nepřipravíte a veškerá snaha o jejich vypěstování přijde vniveč.
Přidejte do pytlů kaštany a žaludy
Naštěstí ale existuje velmi snadný trik, jak tomu můžete snadno předejít. Do pytlů totiž stačí přihodit jednu ingredienci, která brambory udrží čerstvé a použitelné až do příštího léta. Základem je samozřejmě také jejich uskladnění – nikdy byste je neměli nechávat v blízkosti tepla nebo slunečních paprsků. Potřebují totiž především chlad a sucho.
Jakmile je tedy přendáte do sklepa s ideálními podmínkami, vhoďte do pytlů, sítí nebo nádob s bramborami také kaštany a žaludy. Tato metoda byla oblíbená již dříve na vesnicích a zajistí, že vydrží dlouhé měsíce čerstvé a nebudou klíčit. Rovněž je tyto plody ochrání i před hnilobou a škůdci, kteří by je mohli dle webu Media soustavně napadat.
Skvěle funguje také řepa
Kromě kaštanů a žaludů můžete použít také červenou řepu. Tu lze umístit ve vrstvách nad a pod brambory, čímž taktéž zajistíte, že vydrží dlouho čerstvé. Trik je v tom, že řepa pomáhá absorbovat přebytečnou vlhkost, a chrání tak hlízy před jejím působením. Ve výsledku tak budete mít během celé zimy k dispozici chutné brambory vždy připravené k použití.
„Trik s žaludy a kaštany děláme u nás na chalupě odjakživa a vždy funguje. Brambory nám vydrží čerstvé celou zimu a nemusíme se bát, že by začaly klíčit nebo se na nich objevila hniloba. Dokonce si díky tomu udrží i skvělou chuť. Řepu bych ale nedoporučovala používat delší dobu, protože může taky začít hnít,“ uvádí farmářka Jana K. z Poličky.