Babská rada, která šetří váš čas i nervy – zapamatujte si trik, díky kterému už vám nikdy nepřeteče voda z hrnce
Každému se asi někdy stalo, že mu při vaření vystříkla voda na sporák. To by ještě nebylo tak hrozné, ale vyčistit pak ten sporák, to opravdu není jen tak.
Když člověk vaří těstoviny, brambory nebo třeba vajíčka ve vodě, téměř vždy se stane, že jakmile začne voda vřít, začne stříkat všude po sporáku. A potom následuje všemi nenáviděné pracné čištění, které vám chuť do vaření vždy zkazí. Ale nemusíte mít strach, když vyzkoušíte jeden jednoduchý trik, na který nedají dopustit především babičky, už vám vroucí voda nikdy nevystříkne. Co je tedy třeba udělat?
Nejjednodušší je používat pokličku
Většinou při koupi hrnce k němu dostanete i pokličku. Jenže bohužel ne vždy ji při vaření používáte a to je právě velká chyba. Díky pokličce vám totiž vaření zabere méně času, ale hlavně vám poděkuje váš sporák, protože na něj nepadne ani kapka vody. A to je dobrý důvod, proč ji začít používat při každém vaření, ne?
Pomůže vám i vařečka
Tento trik se většinou používá zároveň s pokličkou, ale pokud ji z nějakého důvodu nemáte, nebo ji nechcete používat, postačí vám pouze obyčejná vařečka. Rozhodně však ani nepřemýšlejte nad plastovou, musí být klasická dřevěná. Jediné, co musíte udělat, je dát vařečku do hrnce s vodou. Ale opatrně, pokud bude vařečka ve vodě příliš dlouho, může se začít ohýbat. Takže i tak budete muset dávat pozor, aby se něco nestalo.
Co raději ani nezkoušejte
Co se vaření týče, existují věci, kterým byste se raději měli vyhnout. Například není dobré si na pánev dát olej a všechny další suroviny a až potom zapnout sporák. Nejprve je třeba rozpálit pánev, na ni nalít olej a až bude i ten rozžhavený, přidejte ostatní suroviny, například cibuli.
Do hrnce byste při vaření nikdy neměli dávat kovovou naběračku, protože voda na sporák pak bude stříkat mnohem rychleji. Dřevěnou vařečku si v průběhu vaření můžete odložit do otvoru, co je v pokličce.