Za 2 minuty se mikrovlnka vyčistí téměř sama: Stačí do ní vložit dvě suroviny a zapnout. Kéž bych to věděla dříve
Mikrovlnku vlastní dnes již většina domácností a je nejlepším pomocníkem při rozmražování či ohřívání jídla. O to více je potřeba ji pravidelně čistit.
Obsah
Tento vynález šetří obecně spoustu času i námahy. Nicméně všechny potraviny by měly být tepelně zpracovány v pokud možno hygienických podmínkách. Proto si právě mikrovlnka nemůže dovolit žádné bakterie, plísně nebo dokonce rez. Ano, jistě ji můžete vyčistit pomocí chemických prostředků. Nebo si usnadníte práci a využijete jeden perfektní trik. Budete k němu potřebovat jen kousek citronu. Jak tento postup funguje?
Jednoduchá pomoc s asistencí citronu
V ideální situaci bychom měli mikrovlnku čistit po každém použití. Je to však obecně otravné a hlavně hektický životní styl tomu příliš nenahrává. Ale není nic ztraceno, protože tímto postupem se dají odstranit i skutečně zašlé a zaschlé nečistoty. Stačí je ošetřit citronem – kyselina citronová má totiž výrazné antiseptické i antibakteriální účinky. Krom toho dovede citron zbavit vaši mikrovlnku i plísní a případné rzi. Pokryje zkrátka všechny varianty.
- Citron nakrájejte na plátky a dejte si pozor, aby v nich nebyly pecky.
- Vložte je do zapékací misky a zalijte teplou vodou.
- Tohle celé vložte do mikrovlnky. Zapněte na 2 minuty na ten nejvyšší možný výkon.
- Během chodu trouby začne voda bublat a vy zachytíte svěží citronovou vůni.
- Jakmile ohřívání přestane, nádobu opatrně vyjměte. Voda uvnitř by měla zežloutnout. A dejte si pozor, protože bude opravdu horká.
- Teď už zbývá jen vnitřek trouby jednoduše otřít. Díky „opáření“ půjdou dolů snadno i veškeré nečistoty včetně usazenin. Nepopiratelnou výhodou je skutečnost, že je trouba taky provoněna příjemným aromatem citronu.
Jak na očistu trouby pomocí octa?
Tohle ovšem není jediný snadný návod na očistu mikrovlnky. Dalším vynikajícím pomocníkem je ocet, tedy opět běžná domácí surovina. V poměru 1:1 ho smíchejte s vodou a nalijte do lahve s rozprašovačem. Vnitřek trouby důkladně postříkejte, nečistoty pak můžete pohodlně setřít hadříkem nebo měkkou houbičkou. Stejně snadno můžete využít i jedlou sodu, další to evergreen domácího uklízení. Stačí z ní připravit čistící směs, spíš teda pastu.
Zalijte trochou vody 2 – 3 lžíce jedlé sody a získáte perfektní čistič. Obrovskou výhodou je jeho abrazivní schopnost. Tato pasta je přitom použitelná i na povrchy, které normální abrazivní čističe poškrábou. Nejlepší postup na troubu je očistit ji touto pastou večer a ráno otřít vodou. Metoda je sice časově o něco náročnější, máte ovšem jistotu, že se zbavíte opravdu všeho. Ocet můžete také použít stejně jako zmíněný citron, tedy zahřát uvnitř.
Jak na opravdu zažranou špínu?
Tentokrát vám pomůže kombinace citronu a pomeranče. Oba citrusy rozkrájejte do misky s vodou a nechte uvnitř na nejvyšší výkon asi na 5 minut. Pomeranč zachytí přítomnou mastnotu, citron pomůže od zápachu. Pára zase uvolní spečeniny, které lze pak jednoduše otřít. Bude vám stačit jen hadřík nebo plastová drátěnka. U všech těchto postupů jde především o páru, která uvolňuje zaschlé nečistoty.
Pokud tedy nemáte zrovna po ruce zmíněné ovoce, vystačíte si i s dobře navlhčeným hadrem, který uvnitř zahřejete. Do misky s vodou z předešlých postupů vložte do misky ještě párátko. To zaručí, že nedojde ke koncentraci vzduchových bublin. Jinak by totiž hrozila exploze.