Rychlý způsob, jak bez námahy vyčistit knoflíky na troubě: Roztok z octa rozpustí zaschlý tuk i odolnou špínu

Knoflíky trouby jsou často přehlíženým prvkem při úklidu kuchyně, ale s trochou octa a několika minutami času je můžete snadno a rychle vyčistit.

i Zdroj fotografie: Ivan Radic / Creative Commons / CC BY
                   

V kuchyni často naleznete něco, co by bylo třeba umýt, neboť je to mastné nebo zkrátka špinavé. Knoflíky trouby jsou opomíjeným kuchyňským povrchem, který se však snadno znečistí a zanese. Pokud jste vášnivý kuchař, mohou být knoflíky znečištěné stříkanci oleje a jinými nečistotami. Naštěstí je čištění knoflíků trouby snadné a rychlé. Stačí použít ocet.

Proč knoflíky čistit?

Knoflíky se jednoduše zašpiní při každodenním vaření. Vystříkne trochu oleje nebo sáhnete mastnou rukou po knoflíku a už jej máte zašpiněný. Nahromadění takových nečistot poté knoflík poznamená. Kromě lepkavých stříkanců mohou knoflíky obsahovat bakterie a viry, které se mohou šířit a způsobit zdravotní potíže. Proto je důležité pravidelně je čistit, aby se minimalizovalo riziko kontaminace.

Výrobci mysleli na snadné čištění: Na dvířkách trouby je tlačítko, které zkrátí dobu mytí na třetinu

Co potřebujete k vyčištění?

Pro čištění knoflíků trouby budete potřebovat věci, které najdete v každé kuchyni. Jsou to:

  • 3–4 šálky bílého octa.
  • Mísa dostatečně velká, aby do ní vešly všechny knoflíky trouby.
  • Lahvička s rozprašovačem naplněná směsí z 1 dílu octa, 1 dílu vody a několika kapek esenciálního oleje (pro čištění doporučujeme tea tree, eukalyptus, citron nebo levanduli).

Jak na vyčištění knoflíků?

Vyjměte knoflíky z trouby – většina modelů má knoflíky, které snadno vypadnou. Pokud nevíte, jak je vyjmout, podívejte se do manuálu k troubě, kde by měl být postup popsán. Některé modely mohou mít i odnímatelné knoflíky, které se dají vyčistit i v myčce na nádobí. Jakmile máte knoflíky venku, můžete začít s čištěním.

iZdroj fotografie: Magnus Hagdorn / Creative Commons / CC BY-SA

Namočte knoflíky do octa – do dostatečně velké mísy nalijte bílý ocet tak, aby byly knoflíky úplně ponořené. Nechte je tam namočené asi 5 minut. Ocet pomůže rozpustit tuk a jiné nečistoty na knoflících. Očistěte prostor kolem knoflíků – připravte směs octa a vody v poměru 1 : 1 a naplňte jí rozprašovač. Nastříkejte směs na sporák tam, kde byly knoflíky umístěné, a nechte ji působit asi 30 sekund až 1 minutu. Směs octa a vody pomůže rozpustit nečistoty, které se mohly do tohoto prostoru dostat.

Setřete nečistoty – pomocí houby nebo hadříku z mikrovlákna setřete nečistoty z knoflíků. Pokud jsou knoflíky velmi znečištěné, můžete použít kartáček na zuby a jemnými pohyby je očistit. Pokud je to nutné, můžete opakovat postup namáčení v octě. Opláchněte a nechte vyschnout – opláchněte knoflíky pod tekoucí vodou a přidejte trochu saponátu na mytí nádobí. Po opláchnutí nechte knoflíky úplně vyschnout na vzduchu.

Jak často knoflíky čistíte?

Zdroj: ACleanBee
Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články