Chyby při vaření kávy: „Turek“ by se měl vařit na plotně, jinak ztrácí chuť
Příprava turecké kávy vás dokáže přenést do jiného času a na jiné místo a každý doušek je opravdovým požitkem. Tedy pokud to děláte správně.
Vaření kávy je umění i věda, tradice a techniky se v různých kulturách velmi liší. Turecká káva, známá svým silným aroma a hustou pěnou, je důkazem starobylého řemeslného umění přípravy kávy – se kterým bohužel nemá český „turek“ příliš společného. Bohužel ho podle některých odhadů až 97 % lidí vaří špatně.
Kde se vlastně vzala turecká káva
Tento styl kávy, který se často vaří ve speciální konvici zvané „cezve“ nebo „ibrik“, je jedinečný svým nefiltrovaným způsobem přípravy, kdy se jemně mletá kávová zrna spařují (nikoliv vaří) s vodou a často i cukrem, jak podotýká web HowToGetRid.
Jak správně vařit tureckou kávu?
Vaření turecké kávy se výrazně liší od ostatních metod díky jemnému mletí a technice vaření při nízké teplotě. Pokud si tedy myslíte, že stačí jen lógr v šálku zalít horkou vodou, pak se pletete. Co budete potřebovat:
- džezvu (konvička na tureckou kávu)
- jemně mletou kávu (nejlépe tu určenou speciálně pro tureckou kávu)
- studenou vodu
- cukr (volitelně)
Do džezvy nalijte studenou vodu. Na jeden šálek použijte přibližně 50-70 ml vody. Poté přidejte jednu vrchovatou lžičku jemně mleté kávy na šálek. Pokud máte rádi sladkou kávu, přidejte v tomto okamžiku i cukr podle chuti.
Džezvu postavte na plotýnku. Je důležité zahřívat ji pomalu, jak radí web GreenPlantation, aby se správně extrahovaly chutě a dosáhlo se požadované pěny, aniž by se káva převařila.
Dávejte pozor na pěnu
Jak se káva zahřívá, vytváří se tmavá pěna. Těsně před jejím uniknutím z nádoby (což je rozhodující) sejměte konvici z ohně. Jakmile je káva hotová, nechte ji krátce odstát a poté ji nalijte do šálků, aby pěna opět vystoupala nahoru. Mletá káva se usadí na dně šálku. A teď už zbývá si jen pochutnat.
Uvidíte, že zážitek z takové kávy budete mít oproti klasickému „turkovi“ několikanásobný. A to za trochu té práce navíc rozhodně stojí. Kávu si užívejte, dokud to půjde – bohužel to vypadá, že se už brzy bude jednat o luxusní zboží, jak jsme na webu adbz už psali.