Pracny nejdou vyklepnout, linecké se přilepuje a pusinky jsou tvrdé: Největší chyby při pečení cukroví a jak je napravit
Pokud se vám i přes pečlivé dodržování receptu nedaří upéct cukroví jako z obrázku, možná se dopouštíte jedné z těchto chyb. Na tohle byste si rozhodně měli dát pozor.
Obsah
Přestože jsou Vánoce svátkem klidu a míru, pro některé je tento čas noční můrou, kdy činnosti na seznamu, co se musí stihnout, spíš přibývají, než ubývají. Vygruntovat celý dům, nakoupit a zabalit vánoční dárky a samozřejmě napéct cukroví. Nestačí, aby výtečně chutnalo, ale musí i nějak vypadat, aby byla návštěva náležitě pohoštěna a okouzlena umem hostitelů. Abyste si pečení cukroví usnadnili, vyvarujte se těchto chyb.
Jaké jsou nejčastější chyby při pečení cukroví
I přes veškerou snahu se zkrátka pečení nedaří tak, jak si představujete. To může být dáno kvalitou použitých surovin, ale i špatným poměrem. Toto je pět nejčastějších chyb, které vás při pečení cukroví mohou potkat.
Rozpadající se odpalované těsto
Pokud pracujete s odpalovaným těstem poprvé, měli byste nejdříve část těsta upéct zvlášť a vyzkoušet si, jak s takovým těstem vlastně zacházet. Na výsledném výtvoru se totiž největší měrou podílí množství páry během pečení. Pokud je jí hodně, těsto se rozpadá, pokud málo, těsto správně nenabyde. Pokud potřebujete množství páry snížit, stačí během pečení pootevřít dvířka trouby. V případě, že máte páry málo, přidejte do trouby misku s vodou.
Pracny nejdou vyklepnout z formiček
Jak snadno jdou vyklepnout po upečení pracny z formiček, závisí na těstě. Existuje spousta receptů, které se mohou jen nepatrně lišit, ale ve výsledku ovlivnit upečený výrobek. Formičky před plněním vymažte tukem a ten nechte zatuhnout, než do nich budete dávat těsto. Jen tak vám půjdou pracny snadno vyklopit.
Linecké těsto se přilepuje na vál
Aby se s těstem dobře pracovalo, musí mít všechny používané ingredience pokojovou teplotu. Pokud tento faktor podceníte, může se vám ve výsledku těsto trhat a špatně se vám bude i rozvalovat na válu. Aby se vám při vykrajování těsto k válu nepřilepovalo, musí být dobře odleželé v lednici.
Špatná konzistence vanilkových rohlíčků
Při přípravě těsta vždy závisí na druhu ořechů, které použijete. Aby ale vynikla chuť vanilky, doporučuje se použití lískových ořechů se strouhanými mandlemi. Vyrobit si můžete i vlastní vanilkový cukr. Tím chuť vanilky ještě umocníte. Aby byly rohlíčky po upečení vláčné, skladujte je na studeném a mírně vlhkém místě. Pokud takové místo nemáte, dejte rohlíčky na den zamrazit a následně je skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Příliš tvrdé pusinky
Aby pusinky zůstaly po upečení vláčné a uvnitř měkké i po delší dobu, můžete si pomoct tím, že k vyšlehávání bílků přidáte trochu horkého medu nebo pár lžic horké vody. Těsto při pečení neztvrdne a pusinky budou chutnat, jako byste kousli do obláčku.