Pár kapek octa utne prskání oleje během mžiku. Vychutnejte si ty nejšťavnatější řízky bez špinavé plotny

Mnoho lidí miluje řízky, ale nenávidí jejich přípravu. Především z toho důvodu, že po smažení řízků následuje další hodina čištění kuchyně, protože ji poprskal olej.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každý člověk několikrát ročně smaží. A jelikož k Vánocům smažení prostě patří, bez toho se Štědrovečerní večeře prostě neobejde. Jenže jakmile vložíte obalené maso na pánev, ihned začne všude prskat olej. A potom přichází ten dlouhý a všemi nenáviděný úklid. Naštěstí se tomu dá zabránit hned na začátku smažení. Tento trik si zamilujete.

Proč vlastně olej prská

Možná jste nepřemýšleli o tom, z jakého důvodu k prskání při smažení vlastně dochází. Olej vlastně prská v tu chvíli, kdy se do něj dostane nějaká tekutina, například voda. A olej se s vodou prostě nesmísí. To můžete vyzkoušet, když do vody nalijete trošku oleje, nikdy to nerozmícháte, vždy ve vodě budou plavat olejová oka. A jakmile je olej rozpálený, kapka vody se chce dostat ven a proto to začne prskat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Proto byste nejprve měli pánev naprosto vysušit nějakým savým hadříkem. To stejné udělejte i se všemi vařečkami, které budete používat. A do oleje vložte přísady, které zabrání prskání. Ano, tak jednoduché to je.

Smažení bez prskání

Jednou z těchto přísad je například sůl, která do sebe dokáže přebytečnou vlhkost vtáhnout. Tím pádem kapky vody nebudou prskat. Sůl dejte na pánev v tu chvíli, kdy ji dáte na sporák. A až poté na ni nalijte olej a nechte rozehřát. Samozřejmě, že ji můžete přidat až do oleje, ale tento způsob je účinnější.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zkuste ocet

Zdá se vám, že použití soli moc nepomohlo? Poté můžete vyzkoušet ještě jednu přísadu a tou je ocet. Ale ať vás ani nenapadne lít ho do rozpáleného oleje, to byste dost možná mohli jet k doktorovi. Nejprve octem potřete dno a všechny strany pánve, stačí opravdu tenká vrstva a poté až na ni nalijte olej.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ty nejlepší řízky

U kuřecích řízků se víceméně nedá nic pokazit, ty jsou vždy naprosto křehké. Ale u vepřových řízků se může stát, že budou vysušené a tuhé, a takové řízky nikdo jíst nechce. U řízků je totiž třeba, aby byly opravdu šťavnaté. Zajímalo by vás, jak tomu zabránit? Stačí, když při obalování řízků na maso nakapete i citronovou šťávu. A to je vlastně všechno, po tomto kroku budou vaše řízky ty nejlepší, co jste kdy udělali.

Jaký je váš osvědčený recept na řízky?

Zdroj: The Spruce Eats

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Mé srdce patří architektuře a designu, ozvláštnění webu ADBZ poutavými články a inspirativními nápady. Prostřednictvím mého obsahu objevíte nejnovější trendy, inovativní projekty a radu, jak propojit funkčnost s krásou. Jsem spolehlivou průvodkyní pro všechny milovníky architektury a designu, kteří hledají nové způsoby, jak oživit své domovy a prostory. Nechte se inspirovat nadšením a vstupte do světa tvůrčích možností.

Zobrazit další články