Struhadlo v kuchyni je možné nabrousit za pomoci triků | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Struhadlo ostré jako břitva: Postačí kousek alobalu nebo šroubovák. Už nemusíte neustále kupovat nové

Struhadlo ostré jako břitva: Postačí kousek alobalu nebo šroubovák. Už nemusíte neustále kupovat nové

Abyste udrželi kuchyňské struhadlo neustále ostré a připravené pro přípravu dalších pokrmů, nemusíte utrácet peníze za nové. Jednoduše si naostřete to staré.

struhadlo strouhani syra
Zdroj fotografie: iStock

Kuchyňské struhadlo je spotřební zboží jako každé jiné, takže časem dochází rovněž i k jeho opotřebení. To ale pro vás nemusí nutně znamenat, že jej vyhodíte do smetí. Dejte mu druhou šanci a nabruste struhadlo prostřednictvím jednoduchých triků tak, aby fungovalo opravdu jako nové. Pomůže vám alobal i hřebíky.

Broušení struhadla šroubovákem

Jak tedy zařídit opětovnou funkčnost struhadla? Budete potřebovat jednu z těchto tří věcí:

  • kuchyňský nůž,
  • šroubovák
  • nebo hřebík.

Těmito prostředky postupně ohneme a vytvarujeme jeden zub struhadla za druhým, abychom dosáhli hlouběji klenutého oblouku, který bude strouhat přesně tak, jako když byl tento kuchyňský pomocník zcela nový.

Použít lze i brusný papír

Další účinná metoda je zcela logická. Stačí vzít brusný papír a jezdit po struhadle ve směru strouhání tak, abychom zaostřili hrany jednotlivých obloučků. Jako dobrý a účinný způsob se ukázalo i ostření alobalem. Udělejte si z něj malou kuličku, jezděte s ní po struhadle nahoru a dolů, jako kdybyste ji chtěli nastrouhat. Výsledek vás zaručeně překvapí.

struhadlo brouseni ruka
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak zabránit lepení sýra na struhadlo

Za některé problémy však nemůže špatné nabroušení struhadla, ale spíše chybná technika jeho používání. Například sýr (zvláště ten měkký) se přilepí i na to nejostřejší struhadlo, které jste právě přinesli z obchodu. Jak tomu tedy zabránit? Jednoduše jej před strouháním potřete olivovým olejem (nebo jiným druhem s neutrální příchutí). Struhadlo poté stačí jen opláchnout teplou vodou.

Další šikovné triky pro strouhání

Pokud chcete nastrouhat opravdu měkké sýry jako například hermelín, pak je před tímto úkonem vložte na půl hodiny do mrazáku. Totéž platí i pro čokoládu, tvrdý tvaroh apod. Struhadlo je také lepší umývat v ruce – v myčce totiž dochází k jeho ztupení. To je stejné jako u nožů, nůžek a dalších.

Vyhazujete tupé kuchyňské struhadlo, nebo mu dáváte druhou šanci?

Zdroj: TheSpruce