Ostření tupého struhadla. Tyto domácí metody vás budou stát 0 Kč
adbz.cz » Hobby » Tupé kuchyňské struhadlo není nutné vyhazovat. Naostřit ho lze svépomocí obyčejným hřebíkem nebo alobalem

Tupé kuchyňské struhadlo není nutné vyhazovat. Naostřit ho lze svépomocí obyčejným hřebíkem nebo alobalem

Naučte se jednoduché triky na nabroušení starého tupého struhadla, které vám ušetří čas i energii při přípravě surovin. Zároveň se dozvíte tipy na prodloužení životnosti struhadla a kreativní využití i po jeho ztupení.

struhadlo
Zdroj fotografie: Mack Male from Edmonton, AB, Canada/ Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Milujete vaření, ale práce s přípravou surovin vás vyčerpává? Strouhání zeleniny, sýrů nebo ořechů na tupém struhadle není jenom fyzicky náročné, ale i časově. A aby toho nebylo málo, při takové činnosti se snadno zraníte. Zkuste chytré triky pro nabroušení struhadla a strouhání vám půjde jako po másle.

Jak nabrousit staré struhadlo?

V každé domácnosti najdeme klasické kovové struhadlo. Běžně se používají struhadla z tenkého plechu, ale existují i varianty ze skla nebo plastu. Kovová struhadla lze snadno nabrousit, stačí vám k tomu několik běžných věcí, které máte doma.

Prodloužení životnosti

Pokud možno, vybírejte plechová kuchyňská struhadla ze silného, odolného materiálu. Levné verze se rychle opotřebovávají, tupí se okamžitě a brzy rezaví. Ale ani kvalitní struhadlo není na celý život, pokud se s ním nezachází správně. Po použití struhadlo ihned opláchněte a osušte, tak se na něm neusadí zbytky jídla, které by se pak musely dlouze máčet nebo obtížně čistit. Kovové struhadlo trpí při dlouhém pobytu ve vodě nebo při drhnutí drátěnkou. Mytí v myčce také není ideální, protože vysoké teploty a silné čisticí prostředky mohou snadno poškodit ostří, stejně jako nože nebo škrabky. Na odstranění odolných nečistot je jednoduchý trik. Ponořte struhadlo do horké vody s jedlou sodou. Po deseti minutách opláchněte a osušte.

Zdroj fotografie: Depositephotos

Nabroušení ostří

Existuje několik způsobů, jak si doma sami nabrousíte staré struhadlo. S trochou trpělivosti si můžete ostřit jednotlivé břity pomocí hřebíku a kladívka. Zvolte hřebík, který přesně zapadne do otvorů na struhadle. Protáhněte hřebík každým otvorem a lehce ho poklepávejte kladívkem. Kov struhadla se postupně narovná a ostří vytáhne. I kulička alobalu se dá využít, pokud není po ruce smirkový papír. Zmačkejte kousek hliníkové fólie a přejíždějte po ostří struhadla.

Jiné využití pro staré struhadlo

I když je struhadlo tupé a v kuchyni nepoužitelné, najde ještě určitě uplatnění jinde. S trochou fantazie můžete přetvořit staré struhadlo na originální držák na šperky, kde budou náušnice i řetízky vždy po ruce. Zbytečné struhadlo poslouží také jako základ květinové dekorace, bude dobře držet dlouhé stonky rostlin a zamaskuje nevzhledný základ vazby. Ze struhadla se dá vytvořit zajímavý květináč nebo váza, stačí ho otočit, vložit do vhodné nádoby a pěkně ozdobit. S trochou tvořivosti můžete staré struhadlo proměnit na organizér na tužky a pastelky, do kuchyně zase poslouží jako stojan na vařečky.