První setí nečeká na příchod jara

Chcete-li sklízet mrkev dvakrát ročně, s první výsevem je třeba začít poměrně brzy a nehledět na počasí. Často se tak děje na sklonku března, kdy je země pokrytá jemnou vrstvou sněhu nebo jinovatkou od přízemních mrazíků. Volte odrůdy s krátkou vegetací a „mrkvové chomáče“ budou připravené ke sběru zhruba do dvou měsíců, větší mrkve už po deseti týdnech. První úroda je vhodná především k zavařování a fermentování.

Druhý výsev má větší ambice

Další pokus o vypěstování mrkve se provádí na přelomu května a června. Počasí je stálé, beze změn a slunečné. V závislosti na tom, kdy plánujete sklízet, volte buď odrůdu nebo středním nebo pozdním zráním. Nejčastěji se využívá druhá varianta se sklizní ke konci října, aby byl dostatek mrkve na zimu. I na druhý výsev je možné použít stejnou odrůdu jako na jaře. Sklizeň nebudu v říjnu, ale pochopitelně o několik týdnů dřív.

Požadavky mrkve na podloží a péči

Oba výsevy potřebují to samé. Základem je dostatečně zkypřená půda a místo na zahradě, kde se předchozí rok pěstovala zelenina s vysokými nároky na mulčování – cukety, zelí nebo brambory. Paradoxem je, že země musí být hnojivem jen nasáklá, vrstva nedělá mrkvi dobře. Všechny zbytky je třeba odstranit. Semena se vysévají do připravených drážek, zasypávají se malým množstvím hlíny a jemnou vrstvou popela.

Zdroj: Farmer’s Alamanac

"/> Snadný farmářský způsob, jak zaručeně sklízet letos mrkev dvakrát do roka - adbz.cz

Snadný farmářský způsob, jak zaručeně sklízet letos mrkev dvakrát do roka

Mrkev patří mezi základní suroviny a na záhonech se objevuje čím dál častěji. Může za to snadné pěstování i mnohem výraznější chuť než u mrkve ze supermarketu nebo té dovážené ze zahraničí.

i

Je sladká, křupavá a šťavnatá. Řeč je pochopitelně o mrkvi. Zelenina, která v sobě ukrývá velké množství vitamínů a minerálů a má blahodárný vliv na lidský organismus. Chrání tlusté střevo a pomáhá při zácpě, snižuje riziko makulární degenerace, zlepšuje zrak, urychluje hojení ran, chrání dásně a podporuje slinění, má antiseptické a antibakteriální účinky a uvolňuje napětí v cévách. Vysoký podíl betakarotenu, luteinu, vlákniny a vitamínu A a C je jen příjemným bonusem.

První setí nečeká na příchod jara

Chcete-li sklízet mrkev dvakrát ročně, s první výsevem je třeba začít poměrně brzy a nehledět na počasí. Často se tak děje na sklonku března, kdy je země pokrytá jemnou vrstvou sněhu nebo jinovatkou od přízemních mrazíků. Volte odrůdy s krátkou vegetací a „mrkvové chomáče“ budou připravené ke sběru zhruba do dvou měsíců, větší mrkve už po deseti týdnech. První úroda je vhodná především k zavařování a fermentování.

Druhý výsev má větší ambice

Další pokus o vypěstování mrkve se provádí na přelomu května a června. Počasí je stálé, beze změn a slunečné. V závislosti na tom, kdy plánujete sklízet, volte buď odrůdu nebo středním nebo pozdním zráním. Nejčastěji se využívá druhá varianta se sklizní ke konci října, aby byl dostatek mrkve na zimu. I na druhý výsev je možné použít stejnou odrůdu jako na jaře. Sklizeň nebudu v říjnu, ale pochopitelně o několik týdnů dřív.

Požadavky mrkve na podloží a péči

Oba výsevy potřebují to samé. Základem je dostatečně zkypřená půda a místo na zahradě, kde se předchozí rok pěstovala zelenina s vysokými nároky na mulčování – cukety, zelí nebo brambory. Paradoxem je, že země musí být hnojivem jen nasáklá, vrstva nedělá mrkvi dobře. Všechny zbytky je třeba odstranit. Semena se vysévají do připravených drážek, zasypávají se malým množstvím hlíny a jemnou vrstvou popela.

Zdroj: Farmer’s Alamanac

                   

Je sladká, křupavá a šťavnatá. Řeč je pochopitelně o mrkvi. Zelenina, která v sobě ukrývá velké množství vitamínů a minerálů a má blahodárný vliv na lidský organismus. Chrání tlusté střevo a pomáhá při zácpě, snižuje riziko makulární degenerace, zlepšuje zrak, urychluje hojení ran, chrání dásně a podporuje slinění, má antiseptické a antibakteriální účinky a uvolňuje napětí v cévách. Vysoký podíl betakarotenu, luteinu, vlákniny a vitamínu A a C je jen příjemným bonusem.

První setí nečeká na příchod jara

Chcete-li sklízet mrkev dvakrát ročně, s první výsevem je třeba začít poměrně brzy a nehledět na počasí. Často se tak děje na sklonku března, kdy je země pokrytá jemnou vrstvou sněhu nebo jinovatkou od přízemních mrazíků. Volte odrůdy s krátkou vegetací a „mrkvové chomáče“ budou připravené ke sběru zhruba do dvou měsíců, větší mrkve už po deseti týdnech. První úroda je vhodná především k zavařování a fermentování.

iZdroj fotografie: Unsplash

Druhý výsev má větší ambice

Další pokus o vypěstování mrkve se provádí na přelomu května a června. Počasí je stálé, beze změn a slunečné. V závislosti na tom, kdy plánujete sklízet, volte buď odrůdu nebo středním nebo pozdním zráním. Nejčastěji se využívá druhá varianta se sklizní ke konci října, aby byl dostatek mrkve na zimu. I na druhý výsev je možné použít stejnou odrůdu jako na jaře. Sklizeň nebudu v říjnu, ale pochopitelně o několik týdnů dřív.

iZdroj fotografie: Unsplash

Požadavky mrkve na podloží a péči

Oba výsevy potřebují to samé. Základem je dostatečně zkypřená půda a místo na zahradě, kde se předchozí rok pěstovala zelenina s vysokými nároky na mulčování – cukety, zelí nebo brambory. Paradoxem je, že země musí být hnojivem jen nasáklá, vrstva nedělá mrkvi dobře. Všechny zbytky je třeba odstranit. Semena se vysévají do připravených drážek, zasypávají se malým množstvím hlíny a jemnou vrstvou popela.

Zdroj: Farmer’s Alamanac

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Zobrazit další články