Vyšlehat bramborovou kaši v mixéru není dobrý nápad. Přílohu to nenávratně zničí
Přestože jste připravovali oblíbenou kaši už stokrát, ne vždy byla podle vašich představ. Její příprava je sice snadná, dá se v ní ale chybovat. Základem jsou i správné suroviny.
Obsah
Bramborová kaše je velkým hitem českých domácností. Jako příloha k řízku, jeho holandské obdobě nebo ke karbanátkům je prostě nepřekonatelná. Každá hospodyňka má tu svoji bramborovou dobrotu pěkně vymazlenou. Ale někdy se stane, že ke krásně nadýchané krémové textuře a delikátní máslové chuti má pokrm hodně daleko. Rodina si pak namísto obílené přílohy plní břicha jakousi podivnou cementovou kaší.
Důležité jsou suroviny a postup
Když se bramborová kaše nepovede podle vašich představ, nejspíš se stala chyba během procesu přípravy, nebo jste mohli zvolit špatné základní suroviny. Na přípravu dokonale jemné populární přílohy jsou nejlepší brambory typu C, jsou moučnaté a obsahují nejvíc škrobu. Mléko by mělo být plnotučné, přinejhorším polotučné, ale na odstředěné zapomeňte. Použít můžete i smetanu. A neobejdete se bez poctivého másla. Jeho rostlinné náhražky zanechávají v pokrmu zvláštní pachuť.
Pokud jste správné suroviny použili, chyba se stala při přípravě. K nejčastějším prohřeškům, které způsobí, že kaše není hedvábná, je špatné mačkání brambor. Nejlepší volbou je šťouchadlem hezky ručně hmotu vytvořit, případně použít lis, který brambory jemně rozmačká. Pokud chcete připravit opravdu jemné pyré, nabízí se sáhnout po mixéru. To ale není příliš dobrým řešením.
Na kaši není mixér dobrá volba
Mixér je ve skutečnosti spíš nepřítelem brambor. Když ho použijete, hrozí, že vznikne právě skoro cementová kaše, na které si moc nepochutnáte, anebo pokrm rovnou poletí do koše. Použitím mixéru se totiž zcela naruší struktura brambor, které uvolní hodně škrobu. Kvůli tomu bude výsledkem vašeho počínání lepivá těžká hmota. Zapomeňte na to, že by se kaše ještě dala zachránit. V odpadu ale skončit nemusí.
Můžete rodině namísto tradiční bramborové kaše servírovat trochu jinou přílohu. K její výrobě právě nevydařenou hmotu skvěle využijete. Vezměte si formu na dortový korpus, bábovku nebo jakoukoli máte doma, kaši do ní nandejte a na vršku ji posypejte pořádným množstvím strouhaného sýru a troškou strouhanky. Pak dejte formu do trouby a nechte obsah zapéct. S lahodnou hedvábnou kaší sice nemá tato příloha mnoho společného, ale nechutná vůbec špatně.
Když nemáte šťouchadlo, improvizujte
Pokud jste sáhli po mixéru, protože nemáte šťouchadlo na brambory, existují mnohem lepší alternativy, kterými můžete brambory rozdrtit. Kaše pak bude stejně dobrá, dokonce i hedvábně jemná a nadýchaná. Uvařené brambory můžete třeba nastrouhat na struhadle a následně ještě domačkat vidličkou, aby kaše byla jemnější. Nebo můžete brambory přepasírovat přes cedník, případně je také můžete rozdrtit v hmoždíři. Provizorním drtičem, pokud nemáte hmoždíř, může být třeba také skleněná láhev.