Správné rozmrazení masa není žádná věda, stačí jen hrnec se studenou vodou a maso bude k obědu tak akorát. Nebo pokud spěcháte, pomůže mikrovlnná trouba.
Správně rozmrazené maso může ovlivnit i samotnou chuť pokrmu. Vždy je důležité na rozmrazování příliš nepospíchat a věnovat tomu určitý čas. V opačném případě hrozí nerovnoměrné rozmrazení masa, ale můžete dokonce vytvořit prostředí, kde se bude dařit nežádoucím bakteriím a plísním. Dbejte proto na včasné vyndání masa z mrazáku, ať pak nejste ve stresu a nemusíte na rozmrazení masa spěchat.
Maso dejte do studené vody
Ideální je maso vyndat večer před plánovaným vařením. Větší kusy zmrzlého masa vložte jednoduše do hrnce se studenou vodou a nechte ho tam, dokud plně nerozmrzne. Pokud maso vytáhnete z mrazáku až ráno, snažte se každou půl hodinu vodu v hrnci vyměnit a udržovat tak stále stejnou teplotu. Pomalé rozmrazení masa je to nejlepší, co pro svůj oběd můžete udělat.
Běžná kuchyňská palička na maso má dvě strany, jen málokdo však tuší, na který druh masa se každá strana používá a jaké existují alternativy…
více
Maso je nejlepší ponořit do studené vody v uzavíratelných Zip-Lock sáčcích. Ponořené musí být úplně celé a vodu pravidelně vyměňujte z důvodu vyrovnání teplot. Maso vyndané z mrazáku se díky vodě pomalu zahřeje a voda se zase díky masu ochladí. Tím se rozmrazování zpomalí, ale problém snadno vyřeší právě vyměněná, čerstvá voda. Když půjdete okolo, vždy si vzpomeňte a vodu v hrnci jednoduše vyměňte.
Místo horké vody mikrovlnná trouba
Největší chybou, kterou člověk může udělat, je použít k rozmrazení masa teplou, nebo dokonce horkou vodu. Rychlé rozmrazení horkou vodou podstatně zhorší kvalitu masa a nadmíru také podporuje tvorbu příznivého prostředí pro bakterie a plísně na povrchu masa. Vždy proto raději myslete dopředu a maso z mrazáku vyndejte včas.
Vhodný, ale pomalejší způsob rozmrazení masa je ponechání zmrazeného masa přes noc v lednici. Večer před plánovaným vařením ho jednoduše vyndejte z mrazáku a dejte ho do chladničky. Ráno by mělo být připravené tak akorát na přípravu oběda. Pokud jste si vzpomněli doslova na poslední chvíli, můžete maso rozmrazit také v mikrovlnné troubě. Tento způsob je rozhodně nejrychlejší, je však třeba maso často otáčet a také dávat pozor na nerovnoměrné rozmrazení masa, jelikož horní vrstva by se snadno mohla přehřát.