Linecké cukroví jako od babičky aneb Triky, které ho dotáhnou k dokonalosti. Záleží i na použité mouce
Aby bylo letos vaše vánoční linecké cukroví opravdu dokonalé, osvojte si několik chytrých triků. Je to opravdu snadné.
Obsah článku
Co se týče svátečního pečení, jen málokterý druh se vyrovná kouzlu a chuti lineckého cukroví. Ale co když ta nejlepší verze vyžaduje trochu retro kouzla? Naše babičky znaly jeden nebo dva triky, kterými na poslední chvíli docílily dokonalosti lineckého cukroví doslova za hubičku.
Zkuste to jako naše babičky
A je načase vrátit tyto staré metody zpět do kuchyně. Začít byste měli perfektním receptem na těsto – to je takový zlatý řez, na kterém to všechno stojí a padá. Co tedy budete potřebovat?
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
K tomu přidejte jeden žloutek, balíček pravého vanilkového cukru a kapku citronové šťávy nebo kůry pro větší šmrnc. Mouku vždy prosijte, abyste ji provzdušnili – zlepší se tak její struktura a finální těsto bude hladší. „Používejte pouze nejkvalitnější máslo, abyste dosáhli bohaté a křehké konzistence, která je pro linecké typická. Margarín? Na ten ani nepomýšlejte,“ radí paní Květa N. z Hradce Králové.
Máslo udržujte v chladu
Babiččin trik? Používejte studené máslo. I když je lákavé nechat ho povolit, aby se těsto lépe zpracovávalo, je to chyba. Podle magazínu ProŽeny právě studené máslo zajistí, že si těsto zachová svou vločkovou, jemnou strukturu. Máslo do mouky vkrajujte a nakonec rychle zpracujte rukama, aby se nezahřálo. Ještě lepší je použít kuchyňský robot, aby bylo těsto konzistentní.
Vyměňte běžnou mouku za mandlovou (alespoň částečně)
Linecké cukroví má svůj původ v Rakousku – a podle původního receptu je klíčovou ingrediencí právě mandlová mouka, jak píše web Dzen. Nahrazení běžné mouky nebo alespoň její části jemně mletou mandlovou moukou vylepší chuť a dodá těstu jemnou oříškovou bohatost. „Mandlová mouka těsto přirozeně osladí, takže můžete mírně snížit množství cukru,“ radí ještě paní Květa.
Pečte brzy – nebo naopak pozdě
A kdy linecké péct? Klidně i tři týdny před svátky – ale pamatujte, že o rozmočené kousky nikdo nestojí. Proto skladujte upečené korpusy v krabici samostatně a marmeládou je naplňte těsně před svátky. Těsto si také můžete připravit předem, dát ho do mrazáku a linecké péct opravdu na poslední chvíli – to vám ušetří čas. A to se v předvánočním shonu opravdu cení.
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
9 h