Majitelé si přáli mít dům otevřený zvenčí, a přesto uzavřený v soukromí. Disponuje proto zcela prosklenými místnostmi

Na přání majitelů vznikl tento atypický dům. Nejcharakterističtějším znakem je jeho střecha, která je po delší straně rozdělena do dvou sekcí rozdílných výšek.

Atypicky řešený dům – pohled na obývací pokoj i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski
Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
                   

Vzniká tak dojem dvou protínajících se masivů. Je to efekt, který si majitel přál kvůli celkovému dojmu ze stavby. Tedy že jde o dům, který se současně otvírá na vnější straně, ale je stále uzavřený a vytváří tak soukromí. K naplnění tohoto přání byl dům studiem Beczak Architekci rozdělen na uzavřený tmavý jižní blok a vyšší světlý šedý severní blok. Hlavní vstupy se pak nachází v místě spojení těchto bloků. Jsou ohraničené a směrované volně stojícími vnějšími zdmi.

Role dvou střech

Na ty se pak už napojuje vlastní masa rodinného domu. Severní část je vysoká 4,6 metru a uvnitř se nachází obývací pokoj a tři ložnice. Výškový rozdíl střešních prvků pouští slunce nad jižní částí do pokojů, které jsou orientovány na sever. Výška malých ložnic dovolila vytvoření mezaninu, který kompletuje funkční rozložení místností. Pokračování vyšší střechy pak pokrývá i terasu.

Na pozemku o výměře přes 500 000 m² si milionář postavil moderní prosklenou farmu v bohémském stylu. Obývá ji 4členná rodina

Obývací pokoj je z velké části orientován na západ a tato místnost je výrazně prosklená. Okna jsou však z tlumených skleněných panelů, které jsou v harmonii s tmavým zakončením nižších částí domu. Stěna syrového betonu pak slouží jako pozadí pro obývací pokoj s volným krbem. Pokračuje navíc skrze okna až na vnější terasu. V kombinaci s pokračujícím stropem tak vzniká pocit celkového spojení vnitřku domu s jeho vnějším prostředím. Jižní část domu je orientována směrem od silnice.

Okna několika verzí

Silnice se nachází velmi blízko domu a částečně ho obepíná. Jižní část tak zahrnuje kuchyni, koupelny, prádelnu a také pokoj pro hosty. Okna ve fasádě jsou dlouhá, úzká a umístěná přímo pod stropem. Poskytují tak sluneční světlo, ale ne pohled dovnitř rovnou ze silnice. I když má kuchyň velké okno, dá se zatáhnout. Pohled dovnitř ze silnice je také blokován volně stojící betonovou stěnou lokalizovanou v linii s hlavní fasádou. V meziprostoru je další malá terasa.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Beczak Beczak Architekci, fotograf Jan Karol Gołębiewski

Obě terasy jsou tvořeny betonovými deskami a propojuje je dřevěný můstek. Vstup do domu je také odlišen použitím dřeva. Celá forma domu je silně ovlivněna tvarem malé parcely, na které stojí. Prvním zřetelným prvkem je totiž její nerovnoměrnost. Západní konec je nejširší, takže byl ponechán pro zahradu. Vyvažuje tak nejširší část domu s obývacím pokojem a zahradou. Dům se zužuje na východ, stejně jako je tomu u samotné parcely.

Zahrada a garáž

Východní konec je doslova zaplněn garáží. Aby bylo využito maximum prostoru, rozhodlo se studio nedělat v plotu branku. Místo toto se linie živého plotu stáčí dovnitř a spojuje se s přední zdí domu. Garáž je tak přístupná přímo z vnější silnice. Přání majitelů tak byla splněna do puntíku.

Architekti:Beczak / Beczak / Architekci
Realizace:2016
Země: Czarnów, Polsko

Galerie

Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií

Jak na vás tato konstrukce působí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Zobrazit další články