Ráj pro milovníky rostlin: V „domě teras“ jich napočítáte stovky. Proč se architekti rozhodli pro horizontální vrstvení domu?

Dům mnoha teras porostlý zelení, který je útočištěm pro vícegenerační rodinu, byl postaven dle prastarých architektonických principů.

Čelní pohled na terasový dům i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju
Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
                   

Terasový dům se nachází 20 kilometrů od centra indického města Bengalúr. Přestože město má hustotu osídlení přes 11 000 obyvatel na čtvereční kilometr, dům je umístěn v relativně soukromé uzavřené komunitě na malém návrší, které se prudce svažuje a poskytuje tak panoramatické výhledy z místa směrem k městu. Rozhodujícím aspektem pro výběr lokality byla zdejší bujná vegetace. Při první návštěvě uchvátilo budoucí majitele přítomností velmi hustého ohromujícího divokého porostu uprostřed již postavených úhledných domů.

Terasový dům respektující hinduistické učení

Návrh domu spočíval na pěti základních principech, a to pohledy, vegetace, vrstvení, terasy a propojení vnitřku a vnějšku. Terasový dům byl postaven s ohledem na prastaré hinduistické učení vastu, což se promítá do jeho umístění s ohledem na světové strany, ale i na tom, jak zachází se světlem. Výsledná prostorová struktura vytváří zajímavá spojení, která přispívají ke sblížení vícegenerační rodiny a zároveň poskytují každému z nich vlastní osobní prostor.

Členitost terénu v domě iZdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju

Strategie vrstvení byla použita ke zmírnění velikosti domu sedícího 2,5 metru nad silnicí. Celkový objem domu je rozčleněn do kaskády platforem, které se jemně zvedají ze země až ke střeše. Na každé z úrovní jsou prostory lemovány palubami, kurty nebo zahradami. Obývací pokoj, jídelna, ložnice i rodinné prostory se otevírají buď do dvora, nebo na terasu, což přímo podporuje vztah mezi vnitřkem a vnějškem. Design je sekčně modulovaný. Horní terasy jsou propojeny se zahradami nižší úrovně, což vede ke vzniku kaskádových teras.

Bujná vegetace prolíná prostor

Na kaskádovitých terasách domu volně roste vegetace a oživuje tak vystavení domu s ohraničenou zahradou zachovávající příslib prvotního setkání s místem. Terasy se stávají neformálními rodinnými prostory pro setkávání, jež podporují život uvnitř i venku, umocněný blahodárným klimatem, které Bengalúr nabízí.

Deštníky s průzory v terasovém domě prolíná bujná vegetace iZdroj fotografie: Se souhlasem Anand Jaju

Horizontální vrstvení je součástí strategie pro rozšíření interiéru ven směrem k horizontu a zapojení vegetace do tohoto prostoru. Vegetace změkčuje pohled šířící se z blízka do dálky. Hlavní terasy jsou vždy zakončeny slunečníkem prošpikovaným otvory prorážejícími indické slunce do stínu. Tyto otvory slouží jako rámy zachycující oblohu a kaskádové popínavé rostliny v nich pokračující a vzájemně se prolínají.

Co vás nejvíce oslovilo na tomto neobvyklém domě?

Zdroj: ArchDaily

Galerie

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články