Rodina chtěla žít na venkově. Pro maximální spojení s přírodou je dům z velké části prosklený

Splnili si sen a přestěhovali se na venkov, kde mají jen velmi málo sousedů. Aby bylo jejich propojení s přírodou ještě větší, velkou část obvodových stěn nahradila okna.

dům obklopený horami i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií
                   

Z této venkovské rezidence se obyvatelům domu naskýtá výhled na hory Elk Mountain Range. Architektům ze Studio B Architecture + Interiors se podařilo předčit očekávání majitelů. Dům svou typologií dokonale zapadá do okolního prostředí a zároveň slouží jako přirozená bariéra pro všechny, kdo by se chtěli dostat na louku za ním. Funkčně je dům podle webu ArchDaily rozdělen na část obytnou a pro hosty. Prostor mezi nimi umožňuje výhled na majestátní hory i skrz stavbu. Takový výhled bych si rozhodně taky nechala líbit.

Příroda na dotek

Stěny obytného prostoru jsou primárně skleněné, díky čemuž se majitelům domu naskýtá výhled na hory na jihu i severu. Jeho přirozeným prodloužením je terasa, kterou je možné díky zastřešení využívat po celý rok. Je tak chráněná před ostrým sluncem, deštěm i silnými horskými větry. Zároveň její střechou prorůstá jeden strom. O snaze propojit architekturu s přírodou jsme na adbz psali již v dřívějším článku o biofilii.

Velkými prosklenými plochami vniká dovnitř dostatečné množství přirozeného světla. Zároveň uvnitř domu vytváří v každou roční dobu jedinečnou scenérii a hru světla a stínu. Přesahy střechy na všech stranách však brání tomu, aby docházelo k přehřívání oken. Tyto prvky spolu s polohou stavby snižují potřebu využívání klimatizace v letním období.

dům obklopený horami iZdroj fotografie: Tiskové materiály Studio B Architecture + Interiors, fotograf James Florio
Kuchyně v domě obklopeném horami

Soužití s ohledem na okolní přírodu

V nedalekém koridoru pro divokou zvěř se nachází rybník, který je zároveň vytvořen tak, aby zmírňoval případné lesní požáry. Využíván je však také k zavlažování a zadržování dešťové vody. Navíc poskytuje útočiště místní fauně. Jeho přítomností se eliminuje množství spotřeby pitné vody k údržbě travnaté plochy a při požáru podporuje místní hasičský sbor. Šíření požáru lze předejít i nahrazením části původní vegetace, o čemž jsme psali již dříve na stránkách adbz.

Interiér v kontrastu s exteriérem

Z vnější strany je dům obložen namořeným cedrovým obkladem, který je nejen velmi odolným materiálem, ale podle webu Cedrový ráj také velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Interiér je naproti tomu vytvořen z bílého dubu a bílých stěn doplněných šedou podlahou, které odráží přirozené světlo až ke stropu.

Díky světlému interiéru navíc vyniknou scenérie za oknem, jež hrají při výběru lokality pro bydlení stále větší roli, jak potvrzuje i naše čtenářka Dominika F. z Vizovic: ,,Už dlouho hledáme ideální místo pro dům, kde nebude hlava na hlavě, ale z okna budeme mít krásný výhled do přírody. Nic totiž tak neuklidní jako výhled do zeleně.”

Architekti:Studio B Architecture + Interiors
Plocha:425 m²
Realizace:2021
Lokalita:Snowmass, USA

Galerie

Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií

Jak se líbí tento dům obklopený horami vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Zobrazit další články