Rezidenční komplex lichoběžníkového tvaru ve středočeském městě. Záměrem bylo umístění bytových domů do vzrostlé zeleně

Architekti si v tomto projektu museli poradit s atypickým tvarem pozemku i vzrostlou zelení. Dva bytové domy poskytují svým obyvatelům moderní bydlení ve spojení s přírodou.

dva bytové domy i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií
                   

Architektonický atelier NEWHOW se chopil projektu na výstavbu dvou bytových domů ve středočeské Kamenici. Ta v posledních letech zažívá zvyšující se příliv obyvatel, což neustále podněcuje novou výstavbu. Pozemek, na kterém domy stojí, má tvar lichoběžníku a nachází se nedaleko centra. V projektu se také počítalo s již vzrostlou zelení. Bytové domy se tak podařilo velmi citlivě zakomponovat do okolní krajiny a jejich obyvatelé tak doslova žijí obklopeni přírodou.

Domy nevyčnívají nad okolní zástavbu

Na pozemku lichoběžníkového tvaru o rozloze 1815 m² vyostly dva třípatrové bytové viladomy. Oba jsou téměř totožné a mají čtvercový půdorys. Architekti však domy mírně pootočili, takže mezi nimi vznikl odpočinkový prostor se vzrostlou zelení nepravidelného tvaru. Natočení domů také ovlivnivilo prostor pro kryté parkovací stání před domy, které je lomené a oba domy v přední části propojuje.

„Bytové vily čtvercového půdorysu s šikmou střechou citlivě reagují na okolní zástavbu a vytvářejí univerzální princip v neorganizovaném rozvoji širšího centra obce,“ uvádí server ArchDaily. Dřevem obložená fasáda v moderním stylu jen podtrhuje cíl projektu, tedy citlivé zasazení domů do okolní přírody a vytvoření příjemného prostředí, které spojuje výhody bydlení v bytě i rodinném domě.

Přízemní byty disponují velkorysými předzahrádkami

Dispoziční řešení bytů i návrh celého areálu uspokojuje vysoké nároky na bydlení. Obzvlášť vhodné je pak pro rodiny s dětmi, které nejvíce uvítají jednoduchý přístup na zahradu i do areálu se vzrostlou zelení. Viladomy jsou navržené jako schodišťové typy, tedy přístup do všech bytů na jednom patře je z jednoho vertikálního komunikačního prostoru. V každém domě se našlo místo pro osm bytových jednotek o velikosti 2kk – 4kk.

dva bytové domy iZdroj fotografie: Tiskové materiály NEW HOW architects, fotograf Petr Polák
Bytové domy byly citlivě vsazeny do vzrostlé zeleně

Nejmenší byt má rozlohu 50 m², největší pak 85m². Přízemní byty disponují předzahrádkami o rozloze 120 a 300 m². Byty v patrech pak mají vlastní balkón nebo terasu. Třetí patro slouží jako podkroví. V přízemí domů se také nachází společné prostory, které mohou být využity k uskladnění kočárků a kol. Obyvatelé mohou využít také sklepy a z exteriéru je přístup také do prostor určených pro uskladnění zahradního nářadí.

Architektům se tímto návrhem podařilo splnit cíl, kterým mělo být moderní ekologické bydlení v atraktivní lokalitě a v úzkém spojení s okolní přírodou. Funkční byty a nadstandardní zázemí domů, pak splnilo požadavek na bytové bydlení s výhodami rodinného domu. Nedávno jsme na Adbz také psali o zajímavém projektu rodinného domu, který měl pro změnu zapadnout do historického centra města.

Architekti:NEW HOW architects
Plocha:1815 m²
Realizace:2022
Lokalita:Kamenice, Česká republika

Galerie

Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií

Jak se ván tento bytový komplex líbí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články