Sádlo milovaly už naše babičky a věděly proč. V domácnosti skvěle poslouží ke smažení a přípravě slaných i sladkých pokrmů

Sádlo je velmi užitečná potravina, která má mnoho využití v domácnosti. Kromě vaření ho můžete použít také k čištění obličeje.

i Zdroj fotografie: Videoreceptycom/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0
                   

Sádlo bylo dříve velmi oblíbenou potravinou, která se kromě vaření používala například také k čištění obličeje a pro léčbu silného alkoholismu. V současné době na něj však mnoho lidí zapomnělo a zaměřuje se raději na alternativy plné chemie. Ty ale vašemu tělu ani zdaleka neposkytnou takové množství živin a zdravotních přínosů jako právě tato potravina. Jak také uvádí server iReceptář, nejlépe uděláte, když si ho připravíte sami doma. 

Využití sádla v domácnosti 

Vepřové sádlo má v domácnosti mnoho využití. Nejčastěji ho však lidé používají k přípravě masa a zeleniny, což je velká škoda. Výborně se totiž hodí také jako ingredience do dezertů nebo si ho můžete namazat na osolený chleba. Tímto způsobem si ho vychutnáte v nejlepší formě a navíc vám poskytne maximální množství živin, kterými disponuje. Jedná se například o vitamín B, vitamín E a vitamín D, selen a některé další minerály a zdravý tuk. 

Právě díky těmto užitečným látkám vám jeho pravidelná konzumace pomůže odstranit záněty, posílit vlasy a podpoří váš trávicí trakt. Aplikovat ho můžete dle serveru WebstaurantStore také na svou pokožku, a to nejlépe v syrové podobě. Tímto způsobem si můžete například ulevit od bolestí kloubů, vyčistit svůj obličej, odstranit jizvy po operaci nebo se zbavit suché pokožky – jednoduše ho namažte na potřebná místa na těle a nechte pár hodin působit.  

Nejlepší sádlo je to domácí 

Ačkoli můžete sádlo koupit téměř v každém obchodě s potravinami, nejlépe vám poslouží, pokud si ho připravíte doma. Stačí si připravit potřebné množství odřezků sádla a poté postupovat podle níže uvedeného návodu: 

  • Namočte odřezky sádla na 12 hodin do vody (tu každé 2 až 3 hodiny vyměňte za novou). 
  • Jakmile uplyne stanovená doba, nakrájejte vše na malé kousky a nechte rozpustit na mírném ohni. 
  • Jakmile se voda odpaří a zůstane čisté sádlo, odstraňte z něj tuk.
Sádlo na stole iZdroj fotografie: Depositphotos
Vepřové sádlo má mnoho různých využití

Průsvitné sádlo nakonec přelijte do vhodných sklenic a uložte na tmavé a chladné místo. Na webu adbz jsme také psali o tom, jak si doma vyrobit vlastní máslo

Jak užíváte sádlo vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články