Jako byste rozřízli 2 budovy a spojili je dohromady. Z jedné strany 100letý statek, z druhé moderní zázemí

Známá firma přestavěla 100 let starý zemědělský statek na moderní dům ze dřeva. Stavební tradice však nebyla jakkoliv narušena.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
i Zdroj fotografie: S vědomím David Schreyer
Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií
                   

Stále více lidí touží po tom, aby si v budoucnu mohli koupit jednoduchý domeček na samotě, kde by je již nikdy po ránu nevyrušila troubící auta nebo řev lidí spěchající do práci či na autobus. S touto myšlenkou si nyní pohrála rakouská firma KLUMPP + KLUMPP Architekten, která přestavěla více než sto let staré zemědělské sídlo na krásný dům ze dřeva, který z celé části obepínají pouze klidné krásy přírody. 

Moderní dům se zachovalou stavební tradicí starého statku

Statek, který se dříve nacházel na místě této novostavby, byl postaven jako malá zemědělská usedlost. Již tehdy však disponoval několika obytnými prostory pro zemědělce, kteří obdělávali přilehlou půdu a zajišťovali vesnicím v okolí různé plody přírody. Poté, co se však zde vystřídalo několik majitelů, přišla na řadu myšlenka o důkladné rekonstrukci celého prostoru, a to na velký obytný dům v srdci rakouské přírody, který obepínají pouze zelené louky a hory plné šumivých lesů.  

Změny na statku byly povoleny téměř ihned, ovšem s jedním problémem – nemovitost bylo možné předělat pouze v rámci původní geometrické podoby, takže ji nebylo možné zvětšit nebo zmenšit. Díky tomu však nebylo třeba velkolepých návrhů a současní majitelé se proto rozhodli, že všechny změny provedou s respektem a v souladu se stavební tradicí, přičemž obytné křídlo za každou cenu zachovají a část stavení získá otevřenější a modernější strukturu. Netrvalo dlouho a přestavba mohla začít.

Klidná atmosféra v objetí přírody

Když se na tento architektonický skvost podíváte nyní, jistě vás zarazí jako první prosklené prostory, které lemují pouze dřevěné stěny a dřevěný nábytek. Atmosféra se proto uvnitř nese klidným tónem, který vám dodá pocit bezpečí, komfortu a hlavně spojení s přírodou. S tím poté souvisí také výhledy okolo stavení, protože pokud se podíváte ven z okna nebo vyjdete na terasu, spatříte vždy buď masivní hory pokryté lesy nebo krásné zelené louky. Pokud vám uvnitř bude zima, můžete rozdělat oheň v elegantním krbu nebo rozpálit saunu. 

iZdroj fotografie: Se souhlasem David Schreyer

Pod budovou si můžete všimnout také nově udělané garáže, která díky svému umístění nijak nezasahuje do stavby nebo do silnice. Její střechu navíc majitelé zakryli trávníkem, takže betonové prvky tolik nenarušují dřevěný styl. Architekti vsadili během plánování přestavby na minimalismus a jednoduchost, což je v tomto případě vše, co tento bývalý statek potřeboval.

Jak dlouho byste vydrželi na takovém místě? 

Zdroj: Archdaily

Galerie

Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články