Městský dům ze 16. století byl zrekonstruován a částečně rozšířen. Díky moderním technologiím byly zachovány i původní stropy

Obnova historického městského domu v Linci představuje inovativní a ekologicky citlivý projekt, který propojuje moderní architekturu s důmyslnou renovací starých konstrukcí. Nové využití prostorů v kombinaci s ohleduplným přístupem k zachování historického charakteru nabízí nový rozměr pro komunitní život a udržitelný rozvoj města.

 

vnitroblok mestského domu i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst
Dalších 31 fotografií
Dalších 31 fotografií
                   

Městský dům leží v centrální ulici Lederergasse, což je klidná a obydlená část spojující hlavní náměstí v Linci s přístavem. Původní budova ze 16. století prošla rozsáhlou rekonstrukcí a rozšířením. Před několika lety se přízemí transformovalo na architektonickou kancelář, zatímco byty ve vyšších patrech byly renovovány a přizpůsobeny novým standardům.

Návaznost na původní budovu

Při plánování změn v územním plánu se počítalo s novým vstupem, propojením s původní budovou a instalací schodiště a výtahu. Tato změna měla minimalizovat zásahy do historického jádra budovy. Nové přístavby díky architektům mia2 byly realizovány s ohledem na ekologii, ekonomii a konstrukční požadavky. Důraz byl kladen na dřevěnou konstrukci.

kancelář iZdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst

Neobvyklé materiály

Tento stavební projekt byl experimentální v oblasti inovativních metod renovace. Například hlína z výkopu byla použita na vytvoření dusaných zemních zdí, které slouží jako prefabrikované nosné části. Jak uvádí web ArchDaily, díky technologii dřevobetonového kompozitu se podařilo zachovat a posílit staré dřevěné stropy. Speciálně navržené betonové prefabrikáty byly použity při stavbě pětipatrového točitého schodiště.

interér iZdroj fotografie: Tiskové materiály mia2/Architektur, fotograf Kurt Hörbst

Zeleň v srdci budovy

Samostatné schodiště je pokryto kovovou sítí, která má sloužit jako podpora pro růst šlahounů kiwi a vinné révy. K zajištění optimálního odvodnění byla nainstalována zelená střecha na budovách ve dvoře a vodupropustné mřížky na prostranství dvora. Zlikvidovaná zábradlí z jiného projektu byla upravena a využita na nové balkony. Dřevěné prvky se objevují na fasádě směrem do ulice a plní několik funkcí včetně bezpečnosti, ochrany proti požáru a estetického vzhledu.

Soulad všech obyvatel v domě

Kromě ekologických a ekonomických hledisek byl kladen důraz i na sociální a komunitní aspekty. Snaha byla vytvořit živý a obyvatelný dům s balkony a dvory, které podporují komunikaci mezi obyvateli a pracovníky kanceláře. Fasáda směrem k ulici byla navržena tak, aby přívětivě přivítala příchozí. Lavička před vchodem slouží jako místo k odpočinku.

Architekti:mia2/Architektur
Plocha:1275 m²
Realizace:2021
Lokalita:Linec, Rakousko

Galerie

Dalších 31 fotografií
Dalších 31 fotografií

Co říkáte na rekonstrukci historické budovy v tomto stylu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Zobrazit další články