Stop plýtvání: Prodlužte čerstvost ovoce a zeleniny pomocí soli
adbz.cz » Hobby » Zelenina vydrží čerstvá nesmyslně dlouho. Jejímu plesnivění a hnilobě zabrání mistička se solí

Zelenina vydrží čerstvá nesmyslně dlouho. Jejímu plesnivění a hnilobě zabrání mistička se solí

Zatímco některé plodiny vydrží déle v suchu a temnu, jiné zase preferují chladné prostředí lednice. Pokud zde umístíte ještě misku se solí, vydrží o poznání déle.

lednice

Ceny potravin se za posledních několik měsíců vlivem inflace vyšplhaly na nesmírně vysoké hodnoty a možná jste, stejně jako já, upravili svůj konzumní koš a více přemýšlíte o tom, co nakupujete. O to víc potom může zamrzet, když se některá z potravin zkazí a musíte ji vyhodit. Typické je to hlavně u ovoce a zeleniny, jelikož tyto plody nejvíce podléhají zkáze. Víte ale, jak správně skladovat ovoce a zeleninu a proč se opravdu vyplatí dát do lednice misku s obyčejnou kuchyňskou solí?

Vybírejte jen plody v top stavu

Aby si ovoce a zelenina zachovaly svou čerstvost po co možná nejdelší dobu, důležitý je už jejich výběr. Při koupi se vždy dívejte, zda nemají uvadající a nažloutlé listy, černé tečky a jiné znaky ukazující na chatrnou kondici. Jak informuje web Wirecutter (spadající pod The New York Times), zdaleka ne každá plodina je vhodná k uchovávání v lednici, protože jí nemusí svědčit vlhkost. Některé druhy vyžadují suché a temné místo.

Kořenová zelenina krátkodobě snese i vlhké prostředí lednice, jinak se ale vyplatí ji skladovat například ve sklepě či na jiném místě, kde je chlad, stín a sucho. Podobně je vhodné skladovat i brambory, dýně, česnek či cibuli, jak popisuje web Unlock Food. Listovou zeleninu a květák s brokolicí můžete bez obav skladovat v lednici, a to v přihrádce na zeleninu nebo v sáčcích na zip. Mnoho lidí ovšem dělá chybu, když dává do lednice rajčata. Jak jsme již dříve popisovali na adbz, rajčata tak ztrácí na chuti.

Miska se solí prodlouží životnost potravin

Oproti zelenině je ovoce na skladování jednodušší. Často je to právě prostředí lednice, které mu svědčí. Jablka, hrušky a drobné bobule vyloženě vyžadují chladnější podmínky. Citrusové plody můžete sice mít například v míse na stole, je ale nutné je rychle spotřebovat. Lednice jejich životnost prodlouží, aniž by byla ovlivněna chuť. Mango nechte dozrát při pokojové teplotě, a pokud se jej nechystáte zkonzumovat ihned, vydrží ještě několik dnů v lednici.

Miska se solí
Zdroj fotografie: Uživatel Ser Amantio di Nicolao / Creative Commons / CC0
Miska se solí napomůže udržet plodiny déle čerstvé

Oproti tomu takové jahody, které se velmi rychle kazí, mohou vydržet až 10 dní, aniž by podlehly hnilobě. Postačí k tomu obyčejný papírový kapesník, jak jsme dříve avizovali na adbz. Lednice zpomalí proces hniloby, ovšem zkušenost naší čtenářky, paní Mariky H. z Moravských Budějovic, trvanlivost ještě prodlouží: „Do spodní části lednice nebo přímo do šuplíku se zeleninou dávám misku s kuchyňskou solí. Pohlcuje vlhkost, zelenina tak vydrží výrazně déle čerstvá.“ Za radu děkujeme, já už jsem do lednice sůl také umístila.