Jahody vydrží čerstvé až 10 dní. Postará se o to obyčejný papírový kapesník

Zabránit kažení jahod je snadné. Díky tomuto triku si na čerstvých jahodách pochutnáte znatelně déle bez obav z plísně.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jahody jsou bezpochyby jedno z nejoblíbenějších ovocí vůbec. Jejich lahodné chuti se prostě nic nevyrovná a milují je lidé napříč generacemi. Můžete si je vychutnávat jen tak utržené přímo ze záhonku nebo z nich vykouzlit sladké dobroty. Je úplně jedno, zda je smícháte s tvarohem, bílým jogurtem nebo mlékem, vždy to dopadne skvěle. Na jahodách je nevýhodné jen to, že rychle plesniví a nelze je nadlouho uskladnit ani v ledničce.

První krok je správný výběr

Jestliže si chcete vychutnat jahodový koktejl nebo bublaninu, zbystřete již při nakupování ovoce. Čerstvé kvalitní plody poznáte na první pohled. Jahody mají sklony k rychlému plesnivění, proto buďte obezřetní. Nikdy nekupujte pomačkané ovoce, možná by vám již po cestě domů zchřadlo. To snad jen v případě, když ho chcete okamžitě zpracovat.

Umývejte je až před konzumací

Pakliže chcete konzumovat jahody ihned, tak je všechny omyjte. V opačném případě to nedělejte, jinak by se zdeformovaly a rychle zplesnivěly. Pokud jste zakoupili větší množství plodů a najednou je nevyužijete, chytře je uskladněte. Neumyté jahody vložte do papírového sáčku, protože absorbuje vlhkost. Takto uložené plody jahody vydrží uskladněné v lednici až 10 dní.

Jahody v papírové tašce iZdroj fotografie: Pixabay

Ze zahrádky jsou nejlepší

Červené jahody zakoupené na trhu jsou jistě kvalitní, ale utržené přímo ze záhonu nemají jedinou chybičku. Jejich pěstování není nikterak náročné, jen se o ně musíte dobře starat. Nejrozsáhlejší plantáže jahodníků najdete především ve Španělsku, Itálii, Řecku a Chile. V těchto oblastech je teplo, a proto jsou plody krásně červené, šťavnaté a sladké.

Jahody jsou superpotravina

Před konzumací je nutné jahody dokonale omýt, protože se v nich skrývá spousta nečistot a drobných broučků. Rovněž si dávejte pozor na to, abyste se jich nepřejedli, protože jsou silným alergenem a mnoho lidí má po nich kopřivku. To však nemění nic na tom, že jsou zdrojem vitamínu C, D, E i B, karotenu nebo vlákniny. Energetická hodnota je téměř nulová, tudíž z nich určitě nepřiberete.

A jak uchováváte jahody vy?

Zdroj: MasterClass
Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články