Jahody vydrží čerstvé až 10 dní. Postará se o to obyčejný papírový kapesník

Zabránit kažení jahod je snadné. Díky tomuto triku si na čerstvých jahodách pochutnáte znatelně déle bez obav z plísně.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jahody jsou bezpochyby jedno z nejoblíbenějších ovocí vůbec. Jejich lahodné chuti se prostě nic nevyrovná a milují je lidé napříč generacemi. Můžete si je vychutnávat jen tak utržené přímo ze záhonku nebo z nich vykouzlit sladké dobroty. Je úplně jedno, zda je smícháte s tvarohem, bílým jogurtem nebo mlékem, vždy to dopadne skvěle. Na jahodách je nevýhodné jen to, že rychle plesniví a nelze je nadlouho uskladnit ani v ledničce.

První krok je správný výběr

Jestliže si chcete vychutnat jahodový koktejl nebo bublaninu, zbystřete již při nakupování ovoce. Čerstvé kvalitní plody poznáte na první pohled. Jahody mají sklony k rychlému plesnivění, proto buďte obezřetní. Nikdy nekupujte pomačkané ovoce, možná by vám již po cestě domů zchřadlo. To snad jen v případě, když ho chcete okamžitě zpracovat.

Umývejte je až před konzumací

Pakliže chcete konzumovat jahody ihned, tak je všechny omyjte. V opačném případě to nedělejte, jinak by se zdeformovaly a rychle zplesnivěly. Pokud jste zakoupili větší množství plodů a najednou je nevyužijete, chytře je uskladněte. Neumyté jahody vložte do papírového sáčku, protože absorbuje vlhkost. Takto uložené plody jahody vydrží uskladněné v lednici až 10 dní.

Jahody v papírové tašce iZdroj fotografie: Pixabay

Ze zahrádky jsou nejlepší

Červené jahody zakoupené na trhu jsou jistě kvalitní, ale utržené přímo ze záhonu nemají jedinou chybičku. Jejich pěstování není nikterak náročné, jen se o ně musíte dobře starat. Nejrozsáhlejší plantáže jahodníků najdete především ve Španělsku, Itálii, Řecku a Chile. V těchto oblastech je teplo, a proto jsou plody krásně červené, šťavnaté a sladké.

Jahody jsou superpotravina

Před konzumací je nutné jahody dokonale omýt, protože se v nich skrývá spousta nečistot a drobných broučků. Rovněž si dávejte pozor na to, abyste se jich nepřejedli, protože jsou silným alergenem a mnoho lidí má po nich kopřivku. To však nemění nic na tom, že jsou zdrojem vitamínu C, D, E i B, karotenu nebo vlákniny. Energetická hodnota je téměř nulová, tudíž z nich určitě nepřiberete.

A jak uchováváte jahody vy?

Zdroj: MasterClass
Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Superpotravina med: Potravina plná vitamínů pomůže nejen na nachlazení
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
České matky se obuly do Simony Krainové kvůli výchově dětí. Jsou podle nich nevzdělané
Události247.cz
Události247.cz
Konsolidační balíček dostává svou podobu, předčasný důchod bude zřejmě minulostí
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Jaký je původ tajemného Čupakabry: Někteří zastávají teorii, že jde o výsledek mimozemského genetického inženýrství