Klient chtěl místo, kde se může občas schovat před hektickým životem velkoměsta. Architekti to vzali jako výzvu

Hektický život velkoměsta není pro každého a mnoho lidí se mu v současné době snaží vyhýbat. Tento klient vyřešil problém koupí krásného domu na klidném místě.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
Dalších 16 fotografií
Dalších 16 fotografií
                   

Každý, kdo žije v rušném městě, pravděpodobně někdy přemýšlel o tom, jak by se mu žilo v klidném prostředí v přírodě. Pokud hledáte inspiraci na takové místo, tato stavba je skvělým příkladem – klient požádal architekty Andráse Varsányiho, Pétera Pozsára a Norberta Vase, aby mu postavili útočiště, kde by se mohl občas schovat před hektickým životem velkoměsta. Zkušení odborníci vzali toto přání jako výzvu a vytvořili dřevěný architektonický skvost, kterému však nechybí moderní nádech a elegance. 

Starý statek nahradili luxusním zázemím 

Mnoho lidí v současné době touží vlastnit minimalistické útočiště v přírodě, kam by se mohli schovat před hektickým životem velkoměsta a konečně na chvíli vydechnout. Důkazem toho je tato nádherná stavba, která se nachází v malé maďarské vesnici Algyő ve Velké dunajské nížině. Klient požadoval prázdninový dům v krásné přírodě, kam by mohl jezdit relaxovat a zároveň se vyhnul davům lidí. Architekti se mu rozhodli vyhovět, jak nejlépe mohli, a to přestavěním starého statku, který proměnili v moderní sídlo plné elegance a luxusních detailů.

Stodola dům zahradní domek

Přáním 8členné rodiny bylo propojit starý statek se stodolou, a vytvořit tak útulné zázemí. Zůstala i původní atmosféra

Stavba převzala klasický průřez a uspořádání tradiční zemědělské usedlosti – to je také jeden z důvodů, proč je místo autentické a zachovalo si tradiční hodnotu (nyní ovšem s ohledem na modernější potřeby). Ikonickým aspektem celého projektu je centrální nádvoří budovy, které bylo ohraničeno třemi stranami a nyní vytváří intimní prostředí mezi stromy okolního akátového lesa. Tato jednotlivá stavení kdysi bývala stájemi pro zvířata nebo úložištěm kukuřice, přičemž dnes slouží jako garáže a dílny. 

Dokonalé místo pro únik od hektického života ve městě 

Během stavby došlo také k odstranění vnitřní konstrukce rohové části. Místnosti však zůstala střecha a dnes vytváří malebné, chráněné venkovní posezení. Venkovní areál poté disponuje vlastním bazénem a řadou teras různých výšek, které lze využít k odpočinku a relaxaci – vzhledem k tomu, že klient trávil svůj čas mezi hektickým životem Budapešti a venkovem, bylo důležité, aby mu dům usnadnil potřeby a byl pro něj klidným zázemím, kam by mohl s rodinou utéci před stresem a rušným městským životem. 

iZdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky

Obdiv si zaslouží také moderní doplněk domu v podobě krásné knihovny, která je „bílou kostkou“ vyčnívající z jinak celé dřevěné konstrukce. Toto odlehlé místo architekti zasadili do lesa a záměrně pro něj zvolili městský architektonický design – navzdory tomu však vytváří klidný prostor pro čtení a přemýšlení nad novými projekty. Dalším záměrem architektů bylo využít minimální půdorys a tradiční střechu k vytvoření vnitřního prostoru, který by byl zároveň otevřený, teplý a vytvářel přívětivou atmosféru. 

Chytrá integrace do prostředí 

Přestože celá budova přesně napodobuje orientaci původního statku, její poloha byla pečlivě vybrána takovým způsobem, aby minimalizoval dopad na okolní les a bydlení splývalo s nádhernou přírodou. Vznikl tak mnohem světlejší a vzdušnější prostor, který výrazně kontrastuje s původně tmavými místnostmi statku. Budova je také rozdělena na obytné části a ložnice, které jsou efektivně propojeny přes vnější nádvoří a zastřešený společenský prostor – nechybí zde však ani již zmiňovaná garáž, která je chytře zaintegrována do prostředí. 

Architekti:András Varsányi, Péter Pozsár a Norbert Vas
Rozloha:480 m²
Rok realizace:2016
Lokalita:Algyő, Maďarsko

Galerie

Dalších 16 fotografií
Dalších 16 fotografií

Jak by se takové sídlo líbilo vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články