Dva odlišné, ale vzájemně propojené celky dávájí dohromady koncept „kancelářského stroje“. Světy práce a relaxace v jednom

Původní budova továrny byla po desítkách let proměněna na moderní pracovní prostředí s technickým zázemím, ale i s prostorem pro relax a odpočinek.

kancelář i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Konceptem myšlenky pro tento projekt bylo vložit do objektu původní továrny moderní kancelářské prostory s ohledem na praktičnost jejich užívání. Dispozičně tak vznikl prostor do dvou hlavních zcela rozdělených částí. V celém objektu byl uchován industriální styl, který byl propojen s moderním stylem pro vytvoření ideálního pracovního prostředí technicky zaměřené společnosti.

Prostorové dispozice budovy

První část obsahuje vstupní prostor, společný jídelní stůl a zasedací místnosti. Druhá část naopak obsahuje kancelářské jednotky pro všechny pracovníky dané společnosti. Obě části jsou odděleny mezipatrem s relaxační zónou, na které navazuje multifunkční box s kuchyní a technickou místností. Mezipatro se tak stalo středobodem celého uspořádání prostoru i života zaměstnanců uvnitř objektu. Umožňuje propojit svět práce i relaxace na velmi malém prostoru. Po kovovém točitém schodišti je možné přímo z kancelářských prostorů dojít na zvýšenou obytnou část, která nabízí posezení a výhled na celý objekt shora.

kancelář iZdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár

Kompozice pracovního prostředí

Celý kancelářský prostor je obklopen velkými okny pro dostatek světla i příjemného výhledu přímo od stolů zaměstnanců. Stoly jsou v prostoru rozmístěny po párech tak, aby byl využit co nejefektivněji. Do tohoto prostoru bylo vloženo také pět kancelářských buněk s vlastním stropem, dosahujících téměř 3 metrů. Jak zmiňuje web ArchDaily ve svém článku, celý prostor je zároveň protkaný zelení, která celému prostoru dodává příjemný dojem a dotváří tím ideální pracovní prostředí.

kancelář iZdroj fotografie: Tiskové materiály Kuklica Smerek architekti, fotograf Matej Hakár

Materiál a infrastruktura budovy

Díky kombinaci materiálu, jako je dřevo, kov a sklo, dochází k souladu celého projektu s původním charakterem budovy. Projekt tak odráží technické zaměření klienta a industriální koncept z roku 1900. V celém objektu tak bylo možné použít dřevěné parkety, které jsou odkazem na původní dubovou podlahu, a zároveň využít skleněné příčky oddělující jednotlivé prostory. Další nedílnou součástí tohoto objektu, která dokresluje celistvý dojem konceptu, je odkrytá infrastruktura po celé délce stropu. Technické zázemí budovy tak zůstalo odkryto s elegancí, která dokáže dokreslit celkový dojem a zachovat propojení světa lidí a technického prostředí.

Samotní autoři tohoto kancelářského projektu tak vdechli nový život staré továrně, která přinese zázemí a užitek mnoha lidem pracujícím v technické společnosti. Dokonalé využití prostoru od podlahy až po stropy zajistí dostatek místa všem kolegům nejen během práce, ale i při odpočinku během dne.

Architekti:Kuklica Smerek architekti
Plocha:195 m²
Realizace:2023
Lokalita:Bratislava, Slovensko

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články