Inovativní energeticky úsporný dům: Spojení krásné krajiny s moderním designem

Energeticky úsporný dům spojuje moderní design s ohledem na ekologii, nabízející kompaktní řešení vnitřních prostor, solární vytápění, terénní design a minimalizované, kvalitní stavební materiály.

Rodinný dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály blsk. studio, fotograf Maciej Spiess
Dalších 24 fotografií
Dalších 24 fotografií
                   

V procesu dialogu s klienty byl důraz kladen na pragmatický přístup a ohled na ekologii v rámci navrhovaného domu. Záměrem bylo zachovat zdravý rozum při výběru materiálů, dodržování funkčního programu, zónování prostor, kompaktní design a individuální formální a technologická řešení. Tyto původní principy byly efektivně naplněny.

Kompaktní řešení vnitřních prostor

Při zachování konzistence ve funkčním systému a racionálním formálním rozhodování byla dosažena nízká potřeba celkové využitelné energie domu, pouhých 40,79 kWh/m2 za rok, jak uvádí web ArchDaily. Tmavé místnosti byly umístěny na severní stranu pro zachování optimálních izolačních parametrů. Jižní strana domu je vyhrazena pokojům určeným pro delší pobyty, jako jsou obývací pokoj, dětské pokoje, ložnice a pracovna. Všechny tyto prostory mají posuvné dveře na společnou terasu, umožňující výstup z každé místnosti.

Solární vytápění a terénní design

Dům se nachází v blízkosti orných polí a jižní stranou přiléhá k lesu. S cílem spojit krásu okolní krajiny s energetickými úsporami bylo na jižní straně instalováno velké prosklení chráněné hlubokou částí zastřešené terasy. Tato konfigurace nejen chrání dům před přehříváním v létě, ale umožňuje také využití solární energie pro vytápění v zimě. Kratší strany terasy byly uzavřeny zdmi, eliminujícími chladné větry ze západu a východu a umožňujícími umístění malých hospodářských buněk.

Využitím prefabrikovaných vazníků na jižní a severní straně se podařilo vytvořit hluboké podloubí bez potřeby dalších nosných prvků. Díky zastřešení ze severu byla zrušena původně plánovaná samostatně stojící hospodářská budova a byla nahrazena místností pod střechou. To uvolnilo zahradu od nadbytečné kubatury a otevřelo výhled na pole a les. Tepelné čerpadlo a systém rekuperace tepla pak zajišťují vyrovnání tepla ze severu.

Minimalizované materiály, maximální kvalita

Při výběru stavebních materiálů byl kladen důraz na kvalitu a zdravotní nezávadnost. Zbytné prvky a dokončovací materiály byly minimalizovány a při výstavbě domu byla preferována prefabrikovaná technologie. Nosné stěny jsou z keramzitových panelů a krov z dřevěných vazníků. Podlaha je izolována recyklovaným tekutým polyuretanem zlepšujícím účinnost vytápění. Tepelná izolace střechy a podkroví je z celulózy z recyklovaného papíru, zatímco stejný materiál slouží jako akustická izolace příček.

Architekti:blsk. studio
Plocha:189 m²
Realizace:2020
Lokalita:Hlivice, Polsko

Galerie

Dalších 24 fotografií
Dalších 24 fotografií

Líbí se vám tato stavba rodinného domu s ohledem na energetickou úspornost?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Zobrazit další články