Dům z 50. let dokázali přizpůsobit moderní době. Architekti se snažili o co nejmenší zásah, proto mu část přistavěli na střeše

Přestavba tohoto domu z 50. let proběhla naprosto skvěle. Architekti minimálně zasáhli do jeho původní konstrukce a dodali mu úžasné moderní prvky.

Střešní přístavba na cihlovém domě i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud
Dalších 14 fotografií
Dalších 14 fotografií
                   

Architekti ze společnosti Bauclub se nedávno pochlubili úžasnou přestavbou domu z 50. let, který dokázali elegantně rozšířit a přizpůsobit moderní době. Kouzelná přeměna proběhla bez nutnosti většího zásahu do konstrukce stavení, přičemž hlavní nová část byla přistavěna na střeše. Klienti také podle webu ArchDaily požadovali, aby stavba nepostrádala přirozené spojení s okolní přírodou, což vyřešila realizace velkých oken, která nyní nabízí úžasné výhledy a propouští do interiéru dostatečné množství denního světla. 

Přeměna bez nutnosti velkých rekonstrukcí 

Klient vyzval architekty k přeměně rodinného obydlí tak, aby bylo možné rozšířit vnitřní prostory a zároveň posílit jeho přirozené propojení s přírodou – nacházel se totiž v krásné zelené čtvrti, ovšem jeho přístup k okolní krajině byl zdánlivě uzavřený. Domu také dominovaly tři uzavřené fasády a jeho místnosti byly velmi malé, což si žádalo kompletní přestavbu interiéru. Odpověď na tuto výzvu tak spočívala v interpretaci stávajícího půdorysu a jeho rozšíření, přičemž se odborníci snažili zachovat původní identitu starobylého domu.

Důraz byl kladen především na čistotu designu a zároveň vytvoření propojených prostor, které by mohly klientovi nabídnout jednotu a flexibilitu. Jedním z klíčových aspektů přeměny bylo také zajištění plynulého výhledu do okolní zahrady – jak uvádí web Archellotato propojenost se zelenou přírodou byla dosažena díky velkým oknům, která jednak umožňují dostatečný příliv světla do domu, jednak zachovávají pocit intimního soukromí. Kromě toho tyto prvky dodávají stavení pocit moderního vzhledu a skvěle se hodí k jeho cihlovému designu. 

Architekti vsadili na smaltovanou cihlu 

Klíčem k úspěchu projektu bylo také zachování stávající identity domu, a to zejména co se týče původní struktury, což je zjevné z jeho finálního netypického vzhledu – tento krok však dodal budově autenticitu a jedinečnost. Při používání materiálů poté architekti dbali především na harmonizaci s okolními texturami a barvami, aby spolu pečlivě ladily a zbytečně se nepřekrývaly. K rozšíření cihlových prvků poté zvolili smaltovanou cihlu, která elegantně odlišuje nový prostor od původní stavby. To vytváří moderní dojem a poukazuje na jemné rozdíly stavby. 

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Bauclub, fotograf Severin Malaud

Rekonstrukce prostor v prvním patře a nová přístavba na střeše přidaly domu nejen na prostorové kapacitě, ale také mu přinesly jedinečnou dynamiku. Nové změny v interiéru umožňují plynulý a ohleduplný rodinný život, přičemž dodávají kouzlo moderního designu na základech respektu k původnímu charakteru domu. Vzhledem k tomu, že historie tohoto domu sahá až do 50. let minulého století, si dali architekti velmi záležet. O podobné přestavbě jsme také na webu adbz nedávno psali, tehdy se však jednalo o dům, který byl na pokraji spadnutí.  

V dolní části dominuje především kuchyně 

Nový dům je také plně vybaven a nechybí mu žádné potřeby pro pohodlný život v moderním světě. Ve spodním patře dominuje především prostorná kuchyň, odkud mohou klienti při vaření lahodných pokrmů pozorovat krásy okolních stromů. Tato místnost je navíc propojená se zahradou a díky nově zařízeným proskleným dveřím „otevírá“ velkou část bývalé cihlové stěny. Zbytek přízemí je poté věnován obývacímu pokoji, ze kterého vedou schody do horní části a hlavní ložnice domu.

Architekti:Bauclub
Plocha:200 m²
Realizace:2021
Lokalikta:Watermael-Boitsfort, Belgie

Galerie

Dalších 14 fotografií
Dalších 14 fotografií

Jak se vám líbí nezvyklá střešní přístavba?

Zdroj: Bauclub
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články