„Dům na domě“ je výsledkem práce architektů, kteří chtěli klientovi dopřát maximum výhledů na krásné okolí

Stavba zasazená do tak okouzlujícího okolí si žádá zajistit ty nejlepší výhledy ze všech stran. Aby tohoto cíle bylo dosaženo, rozhodli se postavit dům na domě.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski
Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
                   

Rozsáhlý pozemek nacházející se v malebné krajině se těší dokonalým a ničím nerušeným výhledům do všech světových stran. Aby si obyvatelé domu mohli těchto krás dennodenně užívat, rozhodli se architekti studia RS + Robert Skitek postavit dům na domě. Stavba ležící na malém kopci a obklopená zvlněnou krajinou se stala netradiční ozdobou okolí. Díky její orientaci si mohou obyvatelé vychutnávat dechberoucích výhledy i velký přísun přirozeného světla.

Inspirace stodolou

Snaha architektů zasadit stavbu domu do okolní přírody a zároveň využít všech výhod, které nabízí, se odráží i na samotném jejím vzhledu inspirovaném archetypální stodolou. Dvě samostatné stavby jsou vzájemně vertikálně i horizontálně odsazené a mírně pootočené. Jejich prolínání je patrné jak z vnější strany, tak i v jejich vnitřních prostorách.

Funkční uspořádání jednotlivých částí

V přízemní části stavby se nachází obytná místnost s velkými okny směřujícími na jižní stranu. Na ni plynule navazuje prostorná venkovní terasa, která je zčásti zastíněná horní předsazenou částí druhého objektu. V něm se nachází ložnice i dětské pokoje. V budoucnu je možné tyto prostory upravit podle potřeb a požadavků dospívajících dětí.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály RS+ Robert Skitek, fotograf Tomasz Zakrzewski

Díky své orientaci a otevřeným prostorům se stavba těší ze štědrého přísunu přirozeného světla po celý den. Propojení vnitřních a venkovních celků skrz terasu a velká okna poskytuje rodině dostatek místa pro všechny jejich aktivity. Mohou si tak spolu užívat všechen svůj volný čas, a v případě potřeby si vychutnat i vlastní soukromí.

Klíčové využití přírodních materiálů

Aby stavba své okolí nijak nerušila, ale stala se jeho přirozenou součástí, byly fasády vyrobeny z přírodních materiálů v tlumených barvách. Spodní stavbu zdobí šedé kamenné desky, zatímco horní je tvořena dřevěnými deskami. Jako střešní krytina byla použita šedá kovová stojatá drážka. Tato kombinace barvy dřeva a různých odstínů šedi vytváří velmi útulnou atmosféru.

Zvenku obyčejná stodola, uvnitř luxusní skvost. Majitelé si dali na interiéru velice záležet

Celý pozemek byl upraven tak, aby svým konceptem zapadal do venkovského rázu a odpovídal všem potřebám mladé rodiny. Nachází se tak na něm ohniště pro letní táboráky, dětské hřiště vybavené prolézačkou, skluzavkou i zahradním domkem a menší soukromé fotbalové hřiště. Celá rodina si tak zde bude moci vychutnat společné chvíle plné aktivit i odpočinku.

Architekti:RS + Robert Skitek
Plocha:217 m²
Realizace:2022
Lokalita:Radiszów, Polsko

Galerie

Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií

Jak se líbí stavba domu na domě vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Zobrazit další články