Na pozemku postavil dům pro sebe a další 3 k pronájmu. Architekti přitom mysleli i na soukromí jednotlivých obyvatel

Klient si během studia finančního sektoru zjistil spoustu informací o architektuře, hlavně domech pro více rodin. A jeden takový si nechal vybudovat.

Dům pro více rodin – zepředu i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee
Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
                   

Pro klienta žijícího ve vysokých podlažích s panoramatickým výhledem na celé město byl nejdůležitější věcí pocit otevřenosti a současně soukromí. Miluje hudbu a od studia Summ21Architecture chtěl malé místo, kde by si ji mohl užívat. Jeho manželka současně ráda pořádá skromné oslavy se sousedy. Tento sen měl podpořit prostor na střeše a také luxusní kuchyně, kde lze připravit všechno potřebné. Multidům se nachází v okouzlující a idylické vesnici.

Oáza klidu

Lidé se tu cítí klidně už jen při pohledu na krajinu. Konkrétní místo je na svahu a na západní straně má silnici. Klient měl dle ArchDaily představu o nezávislém domě pro vlastníka a připojených jednotkách, které by šlo pronajmout. Ty měly využívat právě svah a být napojeny v pravém úhlu. Nicméně horizontální oddělení domu vlastníka pozemku by na rozloze 506 metrů čtverečných způsobilo problémy se soukromím. Spojení 4 jednotek v délce 21 metrů by také znamenalo problémy s hlukem.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee

Architekti proto navrhli vertikální oddělení mezi půdou vlastníka a nájemců. Prostory tak byly organizovány hned ve 3 dimenzích. U většiny bytových domů je cirkulace soustředěna v jádru pomocí schodiště a výtahu. V tomto domě však není jádro. Každý vstup je vytvořen naprosto odděleně skrze polosoukromý dvorek. Plán poschodí započal nalezením nejlepších proporcí, které by dovolily každé místnosti to nejlepší využití. Dalším problémem byl výhled.

Souboj s terénem

Architekti totiž bojovali s tím, jak umožnit nájemcům příjemný pohled na zahradu i okolní malé kopce. Ostatně výhled je v dnešní době velice důležitým požadavkem mnoha majitelů nemovitostí, jak jsme na Adbz již dříve psali. Nakonec došlo na rozdílné přidružené prostory, jako soukromý dvorek, terasu, vnořenou zahradu a také půdu pro každý objekt. Ty poskytují speciální bohatost a slouží také jako malé prostory pro oddech. Prostory vlastníka se soustředí na to, aby poskytly všechno pro rodinný život. A jak potvrzuje i Earch, rodinné bydlení má nejednu podobu.

Obývací pokoj tu má více než 7metrové okno, které rozšiřuje pohled na terasu i nižší zahradu. Je tak zajištěn pocit dokonalé otevřenosti. Výtah spojuje obytné prostory se spodním parkováním a vede až na střechu skrze kuchyni. To odděluje cirkulaci návštěvníků od vnitřní denní rutiny při různých setkáních. Současně toto rozložení umožňuje dostat na střechu vše potřebné z kuchyně. Budovy jsou v první řadě rozdělené vloženými dvorky a zahradami.

Různé účely prostoru

Tato změna v mase hmoty končí terénem evokujícím vesnici pomocí pěti štítových střech. Právě ty díky různému tvaru i velikosti hrají odlišné role. „Tou největší je vytvoření tří půdních prostor zcela odlišného charakteru.” Největší půda nad obývacím pokojem je použita jako víceúčelový prostor blízko střešní terasy. Místnost nad hlavní ložnicí funguje jako osobní útočiště samotného klienta. Třetí půda poskytuje volný prostor pro všechny nájemce.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Suum21 Architecture, fotografie Youngchae Park , Seonwoo Jung , Jongeun Lee

Přední štítová střecha slouží jako ochrana soukromí celého otevřeného prostoru na střeše. Krom toho vrhá přijatelný stín na nižší kuchyni. Její žaluzie vytváří zajímavé stíny, které se během dne pohybují.

Architekti:Suum21 Architecture
Rozloha:745 m²
Realizace:2023
Lokalita:Jižní Korea

Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií

Jakou nejzajímavější kombinaci domů jste viděli?

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Zobrazit další články