„Dvakrát měř, jednou kopej“ –⁠ heslo, kterým se architekti řídili. Chatka v lese vyrostla, aniž by narušila strukturu kořenů

Život v souladu s přírodou povýšili na novou úroveň. Tato jedinečná stavba se stala součástí lesa, aniž by narušila jeho kořenový systém a ovlivnila procesy v něm probíhající.

Čelní pohled na chatku na okraji lesa i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky
Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
                   

Hlavní myšlenkou tohoto projektu byla snaha o zachování kořenového systému starých stromů, které na místě, kde měla chatka stát, rostly. Jejich snaha přinesla nejen požadovaný výsledek, ale navíc se jim podařilo vymyslet stavbu, kterou dokáže postavit jen jeden člověk. Osobně si to ověřil majitel chatky, který na projektu usilovně pracoval s týmem architektů Béres Architects. Výsledek předčil veškerá očekávání a stal se součástí okolní krajiny.

Dřevo jako hlavní materiál

Majitel a stavitel této nemovitosti podlehl kouzlu dřevěných konstrukcí poprvé již v roce 2013. Tento materiál mu natolik učaroval, že se rozhodl prověřit všechny možnosti a způsoby jeho využití. Celkový úspěch, který dům sklidil u veřejnosti, jeho snahu ještě povzbudil. S týmem Béres Architects se spojil již potřetí a vytvořili útulné zázemí uprostřed stoletých stromů.

Komfort bydlení na prvním místě

Tým spolupracovníků si dal za cíl vytvořit útočiště o rozloze 40 m² se vším komfortem pro bydlení. Stavba byla proto umístěna kousek od silniční a inženýrské sítě, zároveň ale na samém okraji starého lesa. Pomocí pečlivě umístěných stabilizačních a nosných tyčí leží těsně nad povrchem země a chrání kořenový systém okolo rostoucích stromů a rostlin.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky

Realizace se obešla bez výkopových prací

Během celého procesu stavby chatky nebylo nutné, aby místo pustošily stroje těžké techniky pro výkopové nebo zarovnávací práce. Dokonce i samotná konstrukce je navržena a vyrobena tak, aby bylo snadné ji na místě postavit. Rozvržení této budovy nabízí výhledy do krajiny a propojuje tak interiér s exteriérem. Díky vyšším oknům se dovnitř dostane také mnohem více světla.

Našetřili 16 tisíc korun a za 21 dní zvládli postavit multifunkční pyramidu v lese. Žijí si jako v pohádce

Okna jako brána do duše domu

Jelikož je chatka z vnější strany obložena jednoduchými dřevěnými deskami, které vytváří jednolitý vzhled, celý koncept jednoduchosti narušují pečlivě rozmístěná okna. Jejich přítomností stavba získává hravý a rozpoznatelný vzhled. Zatímco exteriér je laděn do světlejšího přírodního odstínu, interiér je jeho pravý opak. Teplé a útulné barvy, které byly uvnitř použity, dodávají chatce příjemnou domácí atmosféru.

Životní prostředí na prvním místě

Přestože se jedná o velmi moderní a nadstandardně vybavenou stavbu, hlavním kritériem při realizaci byla šetrnost k životnímu prostředí. Rozplánování jednotlivých místností i jejich využití bylo pečlivě naplánované tak, aby se využila veškerá užitná plocha a nedocházelo ke zbytečnému plýtvání prostorem. Žádný metr čtvereční tak nepřijde nazmar.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Béres Architects, fotograf Tamás Bujnovszky

Interiér plný přírodních tónů

Uvnitř chatky je možné najít plně vybavenou kuchyň i koupelnu. Všechny místnosti jsou vybudovány z přírodních materiálů i barev. Vytápění chatky i ohřev vody zajišťuje elektřina. Díky důmyslnému izolačnímu systému a mnoha dalším vychytávkám je však její spotřeba velmi nízká. V objektu není nutná klimatizace ani nucené větrání. Všechny kabely a potrubí jsou taktéž pečlivě uschované ve spodní části stavby.

Architekti:Béres Architects
Plocha:40 m²
Realizace:2021
Lokalita:Kőszeg, Maďarsko

Galerie

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií

Jak by se vám líbil život na kraji lesa?

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Zobrazit další články